Ориана Фалачи: Бих искала ти да си жена.

Из писмо до едно неродено дете

27 December 2023

Снимка: instagram

„… В легендите, съчинени от мъжете, за да разтълкуват живота, първото създание не е жена, а мъж на име Адам. Ева се появява после, за да го забавлява и да прави бели. В стенописите, украсяващи техните църкви, Бог е старец с бяла брада и никога не е старица с бели коси. И всичките техни герои са мъже (….)

И все пак, или точно заради това, да бъдеш жена е толкова обаятелно. Това е приключение, изискващо огромна смелост, предизвикателство, което никога не те отегчава. Ако се родиш жена, ще трябва да предприемеш толкова много неща...

Най-напред ще трябва да водиш битка за твоето твърдение, че ако Бог съществува, би могъл също да бъде и старица с бели коси или красиво момиче. След това ще трябва да се бориш, за да обясниш, че грехът не се е появил в деня, когато Ева е откъснала ябълката – в този ден се е родила една изумителна добродетел, наречена непокорство.

Накрая ще трябва да отстояваш, че вътре в твоето гладко и закръглено тяло се намира един разум, който иска да бъде чут (…)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ev Rubin (@ev_rubinstein)

И често, почти винаги ще губиш. Но не трябва да се обезверяваш. Да се сражаваш е много по-красиво, отколкото да победиш, да пътуваш е много по-увлекателно, отколкото да пристигнеш, когато си пристигнал или победил, изпитваш чувство на огромна празнота. Да, надявам се ти да си жена – не обръщай внимание, ако те наричам дете …“    

Ориана Фалачи, „Ако се родиш жена“, издателство „Сиела“, 2023, превод от италиански Иво Йонков   

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР