Когато просто сияеш…

Добре поддържана, с нежна гладка повърхност и с леко сияние – защо ни е толкова важно кожата ни да изглежда така, ако можем да го постигнем с грим? За да не носим грим! Или за да можем да си позволим да е максимално естествен.

Люба Вангелова 15 January 2024

Снимка: getty images/guiliver

Добре поддържана, с нежна гладка повърхност и с леко сияние – защо ни е толкова важно кожата ни да изглежда така, ако можем да го постигнем с грим? За да не носим грим! Или за да можем да си позволим да е максимално естествен.

Защо кожата ни не свети?

Само здравата кожа има естествен сияен блясък: равномерен тен, лека руменина, добра еластичност. Постепенно възрастта ѝ отнема всичко това. Дерматолозите имат отговор – този проблем често възниква, ако пренебрегнете редовните грижи за почистване на кожата с различни пилинги и ексфолианти.

Причината е, че натрупаните на повърхността ѝ кератинизирани клетки образуват допълнителен слой, който я прави неравномерна и слабо отразяваща светлината. Този слой пречи и на абсорбирането в дълбоките слоеве на епидермиса на хранителните вещества, доставяни от козметиката. Следващата стъпка е нарушаване на регенеративните процеси. Това уврежда липидната мантия (защитния повърхностен слой на кожата). Добре дошло, преждевременно стареене, довиждане, естествен младежки блясък!

За липсата на блясък на кожата търсим отговорност и във вътрешното състояние на организма – промени в хормоналния фон от различен вид (бременност или период след раждане), липса на витамини и минерали, по-малко прием на вода и др. Това също кара кожата да изглежда сива, без тонус и с неравномерен тен. Сигурни знаци, че се нуждае от допълнителни грижи.

Грижа за източника на енергия

Здравият вид на кожата и естествената озареност отвътре до голяма степен зависят от редовната грижа, която включва почистване, овлажняване и подхранване. Няма друга тайна за блясъка.

За ежедневното почистване е излишно да говорим – ясно е като бял ден, че то е категорично задължителна стъпка за здрава кожа. И е лесно – сутрин и вечер кожата се почиства с измиващ овлажняващ продукт. Интензивното почистване е нещо, което повечето хора пропускат, а то е ключово за сияйния блясък на кожата. Специалните пилинги и ексфолианти с активно действие с лекота премахват мъртвите клетки от повърхността, а това ускорява процесите на обновяване. Навикът да ги използвате 1-2 пъти седмично ще ви е полезен. След изглаждането на повърхността на кожата и изравняването на тена няма спирачки за нейния блясък.

Овлажняването – второ условие за сияен тен. Без хидратация настъпва сухота за нула време и това прави трудно усвояването на витамините и хранителните компоненти – отнася се за кожата и за целия ни организъм. Да пропуснем хидратиращия крем означава да лишим кожата от блясъка, мекотата и младежкото ѝ излъчване.

Подхранването е задължително за сиянието ѝ. Витамините и растителните масла връщат тонуса на кожата.

Подхранващите компоненти стимулират метаболитните процеси в клетките, което поддържа еластичността. А маските за дълбоко подхранване буквално събуждат блясъка.  

Всяка възраст е привлекателна, ако кожата е свежа и сияйна. Когато прочетете на етикета, че ефектът на продукта е естествено сияние, бъдете наясно, че това не е поредното маркетингово описание, а доказан ефект.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР