Бюти блиц с Ина Асса

Люба Вангелова 05 December 2023

В рубриката Бюти блиц даваме думата на известни личности, за да споделят гледната си точка към младостта и красотата, както и каква е личната им дисциплина в грижата за себе си.

Ина Асса е главен дизайнер на БНТ, носител на „Златна игла“ на Академията за мода за Дизайнер на годината и наградата „Жена на годината“ в категория „Дизайнери“, бранд мениджър на марката за детски обувки „Колев и Колев”, създател на марката за шалове от 100% естествена коприна  Ina Assa™ с интерпретации на картини на знаковия български художник проф. Греди Асса.

Топ 3 на козметичните продукти, които ползваш?

Избирам ги според търсения от мен ефект. На първо място е хидратацията. Хидратиращият крем е задължителната ми дневна рутина. Мицеларната вода е вторият продукт, който не бих забравила никога. Слънцезащитният крем с висок фактор през всички сезони е абсолютно необходим за мен не само по козметични, а и по медицински причини. За щастие, има много добри продукти в нишата на медицинската козметика, но понякога съжалявам, че трябваше да изневеря на предишните си находки като хидратиращата серия на Chanel.

Как бюти навиците ти щадят природата?

Опитвам се да подбирам продукти, създадени с природни съставки и по всякакъв начин с избора им да намалявам въглеродния отпечатък на действията си, доколкото е възможно. Предпочитам голям обем на парфюмите, за да ги ползвам по-дълго време, въпреки че са неудобни при пътуване.

Какво означава да си млад?

В нашата съвременност младостта се разпростря отвъд границите на периода между детството и зрелостта. За мен тя е по-скоро поведенческа нагласа. Не е възраст, а способност за реакции към света. Млад си, ако си енергичен, креативен, любопитен към света и хората, нетърпелив към ограниченията и критичен към клишетата.

Коя своя черта харесваш най-много? И коя би променила?

Най-напред се сещам за косата си. Ако имам емблематична черта, то това е дългата ми къдрава и непокорна коса. Когато се подстригвам, ножицата на фризьора търпи сериозно съпротивление. Миенето ѝ е времеемко занимание, но пък няма смисъл да търся професионална помощ за прическа, освен ако не дър-жа за 2-3 часа да имам различен вид, което коства много усилия и обилна обработка със стилизиращи продукти. Не съм се замисляла за промени, макар да знам, че днес възможностите са големи. Ако има нещо за промяна, то бих го направила в зала за спорт.

Най-добрият спорт/активност за тонус.

От ранно детство обожавам ски спорта. Скоростта, чистият студен въздух и красивите гледки на зимната планина ме изпълват с енергия и радост.

Отваря ли врати визията?

В модната индустрия всички вярват, че визията отваря врати. Амбициите на всеки стилист са да намери точния избор на облекло, аксесоари, грим и прическа, които не просто да са адекватни, но да влияят положително върху дадени ситуации. В живота нещата са нюансирани. Първата година на следването ми в Париж беше в прочутото училище за дизайн и вътрешна архитектура „Пенинген“. Там се научих да рисувам, да мисля дизайнерски, както и да работя под голям стрес заради обема от работа. Основният преподавател на курса ми от 70 души още при първата ни среща пред всички каза за мен: „А, Джулия Робъртс е сред нас“. Този комплимент ми създаде много проблеми през цялата година. Така по трудния начин разбрах, че последиците са непредвидими и понякога хубавото, свързано с визията, всъщност е лошо.

Специалният въпрос: Изкуството, сред което живееш от малка, откъсва ли от реалността, или е помогнало и помага за по-лесната адаптация към нея?

Не бих могла да живея в пространства, в които под една или друга форма няма изкуство. Винаги съм възприемала картините и другите произведения на изкуството – скулптури, колажи, асамблажи, фотографии, керамични и текстилни творби, като мисловно предизвикателство и прилив на емоции. Те дисциплинират погледа, възпитават вкуса и поставят въпроса за присъствието на красотата в живота ни. Посещенията в галерии и музеи са зареждащи разходки в историята на изкуството, след които се чувствам обогатена. Изкуството не е извън реалността. То е част от предметната ни среда и форматира представите за света, в който живеем. Особено важно е мястото на литературата и киноизкуството. За мен изкуството е най-силният стимул на въображението, източник на нови идеи и форми в работата ми. 
 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР