Кайли Бакс: Топмоделите са като професионални спортисти

Трябваше да се грижим ежедневно за добрата си форма и да работим неуморно.

Краси Генова 26 November 2023

Снимка: getty images/guiliver

Руси коси, светли очи и божествена фигура – комбинацията, която изстрелва Кайли Бакс в звездна орбита, е причината да я наричат в модните среди по-малката сестра на Линда Еванджелиста.

Открита е от агента на Ел Макферсън, който пристига в родната ѝ Нова Зеландия в търсене на красиви момичета, за да попълни агенцията си. Благодарение на майка си, модел с практика в кампании за списания и телевизионни реклами, Кайли владее позирането до съвършенство и знае как да влиза от роля в роля, за да впечатли клиентите си. Много скоро спечелва достатъчно пари, за да си позволи самолетен билет до Ню Йорк и споделена квартира с още две моделки.

При втория си работен ангажимент впечатлява една истинска легенда – прочутия моден фотограф Стивън Майзел, изключително взискателен към моделите, с които работи. Много близък приятел на Линда Еванджелиста, Майзел съзира прилика между нея и Кайли. В индустрията всички знаят, че когато дясната ръка на Ана Уинтур хареса някое момиче, то става звезда.

Това се случва и с Кайли Бакс, която само за няколко месеца снима няколко корици на международни издания на Vogue и грабва много ангажименти за рекламни кампании на Giorgio Armani, Carolina Herrera и Valentino. Работи неуморно, като повечето момичета в бранша, и не отказва ангажименти. На светско парти среща бизнесмена Доналд Тръмп, с когото се сближава, но отказва и до днес да разказва повече детайли за отношенията им. Единственият ѝ коментар по темата е: „Доналд е много добър приятел, който ще подкрепя винаги!“. Инвестира в неговата президентска кампания и мълчаливо понася критиките в тази посока. „Ако ваш приятел се беше кандидатирал за президент, щяхте да го подкрепите, нали?!“, отговаря на нападките на американските медии.

Така отбранява и въпросите, свързани с личния ѝ живот, въпреки че разводът с американския фотограф с гръцки корени Спирос Порос, който е баща на двете ѝ деца Лито и Дион (докато са семейство, Кайли отглежда и Арис, сина на Спирос от друга връзка), бе на фокус на много от светските издания в Нова Зеландия. Двамата водят люта битка за подялбата на семейното имущество, която приключва изцяло в полза на Кайли заради доказаната изневяра на Порос. Досущ като в телевизионна сага се редуват обратите в съдебната зала, заради упоритостта на Порос да измъкне някои от семейните жилища на територията на Нова Зеландия и САЩ. След развода с Кайли Порос се увлича по висш мениджърски кадър на прочута американска компания и наскоро сключва втория си брак в Атина, откъдето е и булката.

Кайли поддържа връзки с него само заради дъщерите им и се е отдала изцяло на бизнеса си със състезателни коне. От началото на годината работи и върху проект за документален филм за живота ѝ, чиято премиера е планирана за пролетта на 2024 година.

Септемврийският брой на Vogue винаги е отражение на най-важното в модата и задава посока за поне година напред. Тази година британското и американското издание излязоха с еднаква корица и поставиха фокуса върху топмоделите от близкото минало – Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън, Синди Крофорд и Наоми Кембъл. Кориците на модната библия често са били свързани с премиери на филми и сериали. Такъв е случаят и сега. В края на септември по Apple TV е премиерата на сериала „Топмодели“, продуциран от филмовия тандем Браян Грейзър и Рон Хоуърд, в който стрелките на времето се връщат в онзи период, когато покойният вече Джани Версаче нарече тези красавици – златни топмодели. С връщане към онези времена започва и разговорът ни с Кайли Бакс.



Липсва ли ти нещо от онова златно минало? Как изглеждаше вашето ежедневие?

Хората обикновено са привлечени само от звездната част на работата ни и почти никой не разбира, или по-скоро не се интересува, че зад този блясък стои много активен и упорит труд. През целия ден си зает, хвърчиш от снимки на проби или обратното, обновяваш бука си и се срещаш с клиенти, които са ти изпратени от агенцията. Всъщност, като се замисля, най-приятната част от ежедневието на топмодел, поне за мен, беше времето, прекарано в гримьорната. Най-вече защото имаш половин или един час, в който можеш да седнеш и да си починеш. Ежедневието ни беше толкова свързано с бързане, тичане, срещи, че имахме огромна нужда от поне десетина минути само за нас. Това обикновено се случваше на стола в гримьорната, където в по-голяма част от случаите и заспивахме. Царици сме на бързото заспиване и зареждане на батериите.

Най-хубавите ми спомени са свързани с артистичните хора, които срещах по пътя си. От тях научих много и съм благодарна и до днес за възможността да виждам и следвам толкова добри примери.

Изпревари следващия ми въпрос – какъв е най-ценният съвет, който следваш и до днес?

Годините в бранша ми дадоха възможност да се срещам с много хора. Сред тях имаше и добри, и не толкова добри, както и такива, които се бяха самозабравили. Когато работиш в модата, много бързо си създаваш филтър, през който ги нареждаш там, където им е мястото. Имах много колежки, които направиха грешна селекция и платиха за това с разочарование, загуба на пари и възможности. Но ако трябва да обобщя – най-добрият съвет беше постоянното вглеждане в грешките на други хора, които ми служеха като ориентир през цялото време.

Има ли цена красотата – преди и сега?

Никога не съм гледала на себе си като на голяма красавица. Като повечето момичета имах шанс да попадна на точното място в точния момент. Грешка е, ако човек си вирне носа и реши, че е най-хубавата жена на света. Никой от нас, поне по онова време, не живееше с тази мисъл. Разбира се, че имаше хора, които се възползваха от това. Много по-късно излязоха на бял свят изповедите на прочути модели като Каре Отис и Линда Еванджелиста, както и Карен Мюлдер, от които научаваме, че са се възползвали от тях по грозен, срамен начин. Уви, това съществуваше тогава, вероятно съществува и днес, но заради новите комуникационни канали, където всеки може да хвърли недоказани обвинения, рисковете са и в двете посоки. Все по-често ставам свидетел на словесни шамари, дошли десетилетия по-късно и по адрес на известни фотографи, агенти или модели, което доказва, че дори и най-благородната и справедлива кауза като движението Me too може да бъде яхната от хора, които търсят евтина слава и парично обезщетение.

Сега имаш бизнес, свързан с отглеждането на расови коне, които се състезават и печелят купи. Донякъде надбягванията с коне приличат на надбягванията за слава и високи хонорари в модния свят, така ли е?

Да, има доста прилики. В конните надбягвания има много събития, които изискват хората да се обличат така, както го правят, когато са на светско събитие, организирано от модно издание или с модна кауза. Така че използвам голяма част от гардероба си, събран в годините, за тези партита. Срещам се с интересни хора, но често казано, ритъмът е доста по-спокоен и по някакъв начин много по-регулиран.

Имахте ли, назад във времето, усещането, че за някои хора, агенции, дизайнери, агенти вие сте много скъпи състезателни коне?

Ние, моделите, сме като професионални спортисти. Трябва да се грижим ежедневно за телата, ума и духа си и да продължаваме да се представяме по най-добрия начин, без да си позволяваме да бъдем изморени, в недобра форма или не дай си боже мързеливи. Вероятно е имало хора, които са се възползвали от това, но в бързината, с която са се развивали нещата, не е имало възможност да следим всичко, трябвало е да се доверяваме, което вероятно е водело и до злоупотреби.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР