Айрис Апфел на 102: Ако държиш да бъдеш всичко за всички, ти се оказваш нищо за никого

eva.bg 30 August 2023

Айрис Апфел навърши 102 години, но за света тя винаги ще бъде един неостаряващ тийнейджър.

Припомняме ви някои емблематични цитати от тази мъдра дама, а в галерията ни сме събрали снимки, от които може да потърсите вдъхновение не само за гардероба си, но и за настроението си.

- Може да не ти харесва да остаряваш, но каква е алтернативата? Ти си тук. Приеми го. Аз казвам да вложиш опита си в дела, за да върнеш нещо на хората.

- Ако искате да останете млади, трябва да мислите като млади. Любопитството и чувството за хумор ме тонизират, държат ме млада, отворена към нови хора и неща, готова за приключения. Никога не искам да бъда стара глупачка. Аз съм се самопровъзгласила за най-стария жив тийнейджър в света и възнамерявам да се запазя такава.

- Никога не съм си позволявала да куцам с някоя неудобна обувка, защото била модерна.

- Ако не ви е дадено да сте красива, сте длъжна сама да се направите привлекателна. Жалко е, когато красивите жени не се учат да бъдат интересни. Всичките ми хубави съученички на средна възраст се превърнаха в старомодно облечени жени, защото се задоволиха с красивите си лица и никога не развиха в себе си нещо повече.

- Никога не съм се опитвала да се вместя в някакви стандарти. Ако държиш да бъдеш всичко за всички, ти се оказваш нищо за никого. Начинът, по който се обличам, може да е „различен“ или „ексцентричен“ за някои, които чувстват нужда да лепят етикети, но това не ме интересува. Аз не се обличам, за да съм звезда, обличам се за самата себе си.

- Когато се разхождам по Пето авеню през лятото, ми иде да повърна. Колкото по-грозен и дебел е един човек, толкова по-оскъдни дрехи облича. Къси панталони, джапанки, впити дънки върху огромни задници... Би трябвало да вкарват в затвора за подобно облекло.

- Парите не купуват успех. Ако сте щастливи, сте намерили любов, заобиколени сте от добри хора, правите това, което ви харесва, и връщате на другите, това е успех. Да продадете душата си за долар не си струва, не е за мен това.

- Стилът не е в носенето на скъпи дрехи. Можете да имате много пари и да нямате никакъв стил. Можете да бъдете облечени по последна мода, обути в обувки за десет хиляди долара, издокарани като извадени от кутия и пак да изглеждате като коледно дърво. Стилът не е това, което носите, а как го носите.

- Ще се провалиш само в случай че не опиташ. Никога не съм мислила, че не мога да направя нещо само защото съм жена. Исках да започна бизнес с текстил, така че само си представих как ще го направя. Ако бях само мислила за отварянето на Old World Weavers (текстилната компания, която сем. Апфел стартира през 1950 и продава през 1992 г. – б.р.) твърде много, нямаше да мога да сбъдна мечтата си.

- Няма нищо лошо в бръчките. Когато си по-стар, да се опитваш да изглеждаш по-млад е глупаво и не можеш да заблудиш никого. Ако си на 75 и си направиш фейслифт, никой няма да си помисли, че си на 30.

1 КОМЕНТАР
1
Давидкова
31 August 2023, 16:16

Толкова се стреми да бъде ексцентрична, че чак изглежда нелепо. Това на никоя възраст не е за предпочитане. Апропо, съвет можеш да вземеш от Коко Шанел, защото има класа, а както знаем нея или я имаш или я нямаш. С пари не става.

ТВОЯТ КОМЕНТАР