130 години от рождението на киноиконата Мей Уест

"Още като момиче изгубих репутацията си и се възползвах от този шанс" - казва прочутата звезда от 30-те.

eva.bg 17 August 2023

Гениалният италиански режисьор Федерико Фелини признава, че би бил щастлив да познава и да работи със суперзвездата на американското кино от 30-те години Мей Уест и че тя е единствената звезда от миналото, която наистина го вълнува.

Още през 20-те години Мей си позволява да постави и изиграе на сцената комедиен фарс със заглавието „Секс“ – дума, която тогава почти не се употребява публично, толкова е неприлична! Стартира кариерата си в киното на 40-годишна възраст. Смелостта й е легендарна. Дори Салвадор Дали си има едно наум, когато влиза в словесни двубои с пиперливия й език.

Играе роли на жени от "сенчестото" общество от края на 19-и век, жени - котки, без пари и потекло, но които знаят какво искат от мъжете и как да го постигнат. От тях тя заимства стила си на обличане, който става нейна визитна картичка през годините. Ярки, леко вулгарни рокли по тялото, корсети, пайети, фалшиви брилянти, леопардови кожи и екстравагантни шапки с пера. Доста по-късно, през 1958 г., вече 66-годишната Уест се появява на церемонията за Оскарите с абсурден букет от пера, затъкнат в платинените й къдри. Всеки друг на нейно място би изглеждал нелепо като цирков кон, но тя е... великолепна, удивителна и публиката я аплодира.

Историята на Мей Уест можете да прочетете тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР