Fantastic 25: We LOOK to the FUTURE

Празнуваме миналото и гледаме към бъдещето.

03 August 2023

Снимка: фотография и стайлинг Слав&Хубен грим Велислава Велкова модел Ивелина Чоева

По повод 25-ата годишнина на списание EVA предизвикахме някои от най-известните имена в българския моден дизайн с една от най-прекрасните теми - Ева.

Тоалетите бяха представени за първи път на специално събитие, а тук ги виждаме във фотосесия, интерпретирани от въображението на модните ни редактори Слав & Хубен.

Освен на страниците на списанието, дизайните бяха изстреляни и в дигиталната вселена и качени на платформата за дигитална мода DRESSX. А какъв по-хубав подарък за рожден ден от подобно дръзко поглеждане в бъдещето.

Антония Йорданова и Кристина Бъчварова, Knapp

Една Ева на 25: Уверена, с разгърната индивидуалност, със свой стил, умее да се изразява добре и намира как да премине по най-достойния начин през живота.

Модата днес: Липсва елитарността, това, че няма критерии за красиво, а се търси скандалът на всяка цена.

Устойчивост: Възможност модата да присъства много по-вдъхновяващо в живота ни и да изградим по-хубав и консистентен гардероб. Стараем се да работим с рециклирани и незамърсяващи материали.

Handmade: Потребителите също трябва да оценяват, че е много по-смислено да притежават една дреха, в която е вложен ръчен труд, отколкото десет други.

Христина Чекова и Мартина Бонева, They ARE

ЕVA: Като млад прохождащ бранд, това да сме част от списанието, е сбъдната мечта.

Тоалетът: Това е една от нашите любими кройки, която се съчетава и с нашата представа за Ева – ефирна и впечатляваща.

Устойчивостта: Отговорни трябва да сме и ние, и потребителите. Тази година представяме бански изцяло от найлонова прежда, регенерирана от пластмасови бутилки и рибарски мрежи.

Handmade: Ръчно плетените ни бутикови пуловери и жилетки държим да са част от нашите колекции.

Нели Анастасова, Neli Anastasova

ЕVA: Моден навигатор, пътеводител в света на модата – като живот, стил и начин на изразяване.

Тоалетът: Ефирен, женствен, подчертава красивата фигура на силната, нежна и чувствена Ева

Модата днес: Дизайнерите искат да покажат, че създават облекло не само за перфектната красавица, а за всяка една жена.  Наложи се утилитарният стил и в него се търси красота и практичност.

В България: Наши дизайнери представят българската мода на световната сцена, миксирайки модерното с елементи от традиционната култура – шевици, материи, и това се приветства от световните модни среди.

Handmade: Ръчният труд присъства много в моите облекла, понякога той е основата на създаването на дрехата.

Николай Божилов, NIKOLAY BOZHILOV

ЕVA: Медия-институция, която успешно представя света на модата и културата и създава вкус.

Тоалетът: Компилира няколко качества, характерни за съвременната Ева – да бъде женствена, модерна, силна, футуристична и авангардна.

В България: Модата абсолютно следва световните посоки, не съм сигурен обаче, че обществото е узряло да му бъде представен такъв тип дизайн.

Handmade: Винаги съм залагал на това да има ръчно изработена част, елемент, детайл, който да свързва автора с произведението. Старите шивашки техники са част от процеса.

AI: Би могъл и да убива креативността, ако се използва от хора, които не са научени как да работят и как да генерират идеи.

Вяра Лазарова, FEDE

ЕVA: Всеки месец чакам списанието с огромно вълнение и като творец, и като жена.  

Супермоделите: Сега приемаме всяка външност за красива и жената работи върху това да се приеме такава, каквато е, което аз лично много харесвам.

В България: Модата е микровселена, повлияна и от локалната културна особеност, и от световната мода.

Handmade: Нашата нова посока от година и половина. FEDE ART е линия, създадена с картина в дрехата.

Никола Флоридов, HIMIK

ЕVA: Eдно от малкото останали в България списания, които продължават да отстояват оригиналната идея какво трябва да е едно модно списание.

Супермоделите: Не са изчезнали. Просто поколението, което израства в момента, има други супермодели – Бела Хадид, Кендъл Дженър.

В България: Модата донякъде е далеч от световните тенденции, свързани с половата идентичност и бинарността. Но бързо наваксваме и постигаме внушението, че всеки може да  използва модата и като изразно средство за това кой е и какво иска да каже за себе си.

Устойчивост: В момента, в който влязох в частта „производство“, се оказа, че прилагането на устойчива и щадяща технологичност понякога е много трудно.

Мина Кайе, MARIA QUEEN MARIA    

ЕVA: История, част от нашето порастване. Всеки, който искаше да прави дизайн, имаше огромното желание да бъде поканен в списанието.   

Тоалетът: В черно и бяло, контрастен както всяка Ева. Обединяващ деконструктивното с пънкарското, нежното и чистото.

В България: Прави се адекватна мода. Имаме творци, но никой не ги познава. Това, че няма лоби за българската мода, е проблемът.

Handmade: Това е същността на бранда. Произвеждаме близо до София, в малки серии, бутикови сме.

AI: Никой не знае как ще се отрази на живота ни. Всяка технология помага, докато не измести човека. Човекът има нужда от човек. Смятам, че ще се намери правилната симбиоза.

Сара Хирш, SARAH HIRSCH    

ЕVA: Първият ми досег с модно съдържание. Тази магия да гледам снимките, режех, лепях и си представях как и аз ще правя това.

Тоалетът: Симбиоза от противоречия – нежна, женствена горна част от новата ни колекция и конструктивна, груба по някакъв начин долна част от колекцията Iconics, с която стартирахме.

Модата днес: Много по-близко до хората, технологична, иновативна, по-демократична, търсеща много канали, с които да комуникира.

Handmade: При сватбената дреха има много стари технологии, които слава богу и до ден днешен се използват.

AI: Най-вероятно ще се отворят нови възможности и който има талант, ще намери какво да прави с тях.

Нели Митева, ИВАН АСЕН 22           

ЕVA: Феномен в България, с разпознаваем облик, съчетан с постоянно обновление.

Тоалетът: Обединява женственост, борбеност, сила и гордост чрез драпериите, червения цвят, лекото вталяване и свободния, веещ се гръб.

В България: По-комерсиалната мода прекалено много копира. Но дизайнерите се стремят да създават собствени трендове и да интерпретират своята собствена история.

Устойчивост: Ние работим с остатъци от платове, стремим се към нулев отпадък, правим всичко на ръка.

AI: Дава много възможности за експериментиране и това да създадеш различни свои образи. Но компилация от алгоритми не би могла да замени истинските креативност и авторство.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР