Портокаловите следи и болят, и огорчават

Видите ли целулит по тялото си, виждате всъщност метаболитно нарушение. В съответната зона увеличените мастни клетки са се струпали под кожата и притискат кръвоносни съдове, нервни окончания, нарушават лимфния поток и натрупват токсични вещества в себе си

Люба Вангелова 12 October 2023

Снимка: pexel

Видите ли целулит по тялото си, виждате всъщност метаболитно нарушение. В съответната зона увеличените мастни клетки са се струпали под кожата и притискат кръвоносни съдове, нервни окончания, нарушават лимфния поток и натрупват токсични вещества в себе си. Всичко това води до тяхното проявление под формата на злощастни малки дразнещи бучици по кожата. Лекарите имат, меко казано, неприятен термин за целулита – „гиноидна липодистрофия“, въпреки че не го класифицират като заболяване. Има четири стадия на целулита. Ако на първия кожните промени все още не са забележими, то на 4-тия не просто са силно изразени, но и натискът им причинява болка.

30% ГЕНЕТИКА, SORRY!

Ако дупето ви е покрито с „портокалови следи“, това рядко е свързано с теглото. Причините са по-сериозни: заседнал начин на живот, небалансирана диета, стрес, нарушения на съня, генетични предпоставки, възрастови промени, недостатъчно снабдяване на организма с кислород при нисък хемоглобин, лоши навици (алкохол, тютюнопушене), инфекциозни заболявания. Все пак качеството на кожата е 30% генетика и 70% начин на живот, тоест хранене, физическа активност, сън, грижи.

ПОСТОЯННО И ВИНАГИ

Много от вас са си мислели неведнъж, че козметичните процедури и средства за борба с целулита са загуба на време и пари. Всъщност в дебелите книги и сред професионалните съвети от миналото и от днес ще откриете едно и също – тайната е промяна на начина на живот, а не конкретна процедура, масаж или добавка. Самоувереността и атлетичното здраво тяло носят много повече удовлетворение от което кроасаните. Ако направите сега първата стъпка към новия си начин на живот, почти гарантирано е, че след две години усилия (които скоро няма да бъдат такива, а ще се превърнат в ежедневна рутина) ще сте победили враг номер едно на женската красота. И, разбира се, за да удържите победата, ще трябва да продължавате всеки ден.



УПРАЖНЕНИЯ С ЕФЕКТ

За да намалите видимия целулит, трябва да засилите метаболизма си и да работите за мускулна маса за красив контур. Кардиотренировки 2–3 пъти седмично помагат за първата задача. Изберете ги по ваш вкус, много е важно да ви харесват – бягане, бързо ходене, активни танци, велоергометър, плуване, водна аеробика. Ако правите кардио веднага след силова тренировка, тогава 30 минути са достатъчни.

КАКВО МОЖЕ И КАКВО – НЕ 

Изглежда сложно, но „антицелулитното“ меню всъщност е до голяма степен застъпено в обикновеното здравословно хранене. Ефективна е комбинацията от качествени въглехидрати, мазнини, протеини и фибри. Това включва месо (от животни, отгледани във ферма), яйца, прясна риба, разнообразие от зърнени храни, ориз и елда, млечни продукти, сезонни зеленчуци, горски плодове, билки. Страхотно е на масата ви да има ферментирали храни, които помагат на червата да работят добре. Колкото и да е странно, сред най-добрите помощници в борбата с целулита са здравословните мазнини: авокадо, мазна червена риба, нерафинирани растителни масла. Препоръчително е да премахнете напълно рафинираната захар, бързите въглехидрати, продуктите с трансмазнини, газираните напитки.

БЪРЗАТА РАБОТА, СРАМ…

Няма бързодействащо средство в борбата с целулита. Но резултатът няма да закъснее, ако подходите към проблема по комплексен начин. На първо място трябва да активирате метаболизма. Това може да стане само ако изпълните четири условия. Две от тях вече споменахме – физическа активност и хранене. Третото е балансиран хормонален фон. На етапа на активна борба с целулита е добре да бъде направен медицински преглед, за да се изключат хормонални проблеми. Но дори и хормоните ви да не са в най-добра форма, ситуацията значително може да се подобри с помощта на спорт и правилно хранене. И последното условие са допълнителните процедури като масаж, ексфолиране, апаратни процедури и др. Често в специализираните клиники те са част от подобен комплексен подход. Първите видими, но все пак нетрайни, резултати може да постигнете след месец.



ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ФОРМУЛИ

Избирайки козметичен продукт за борба с целулита, препоръчително е да изоставите сантимента си и привързаността си към определен бранд. Най-важното е във формулата да откривате мощни активни съставки като: натурален екстракт от червен пипер, водорасли, глина, кофеин, натурални масла. Всички те действат комплексно, като премахват токсичните вещества от подкожната тъкан, стягат и омекотяват кожата, имат и затоплящ ефект. Кофеинът и теоброминът ще се насочат към разграждането на мазнините. Екстрактът от червен пипер затопля кожата и укрепва действието на другите компоненти. Екстракт от зелен чай и витамин К укрепват стените на кръвоносните съдове. Екстракти от водорасли и спирулина, пептиди, витамин С и Е правят кожата еластична и мека.

ВЕЛИКИЯТ МАСАЖ

В чист вид антицелулитен масаж не съществува. Не може да лежите на масата с „портокалова кожа“ и след няколко процедури тя да изчезне. Всеки масаж е страхотен – подобрява притока на кръв и има отличен ефект върху тонуса на кожата. Така че може да бъде добро допълнение към спорта. Има специални масажни техники, които се класифицират като антицелулитни – пляскане, притискащи движения с кокалчетата на пръстите. Те спомагат за разграждането на подкожните натрупвания и в резултат на това изглаждат „портокаловите следи“. Активно прилагани върху проблемните зони, тези техники може да бъдат болезнени. Но би трябвало усещането да е поносимо, а съпровод от синини не е нормален „ефект“.
У дома може да си помогнете много. Когато се борите с целулита, трябва да масажирате кожата колкото е възможно повече, за да предизвикате притока на кръв и движението на лимфата. Няма нужда да инвестирате в скъпи масажори – доказано ефективен е ежедневният сух масаж с четка.

ПОДХОДЯЩ МОМЕНТ ЗА НАЧАЛО

Честно казано, за всяка жена шансовете да открие целулит по тялото си след 25-годишна възраст постоянно нарастват. Отговорните за еластичността на кожата колаген и еластин с възрастта намаляват. Метаболитните процеси се забавят. Но спортът и здравословното хранене правят чудеса, независимо от момента на тяхното начало. Ефектът може да настъпи само след няколко седмици, а си представете какво може да постигнете, ако редовно работите върху себе си. С възрастта е особено важно да подпомогнем кожата с хранителни добавки. Витамин С е известен като витамин на младостта – стимулира производството на колаген и прави кожата по-стегната. Работи чудесно в комбинация с Омега-3 и витамин Е за гладка и сияйна кожа, намалява и възпалението.

ПРОЦЕДУРИТЕ В САЛОНА

Добър ефект имат процедурите с ултразвуков ефект върху мастната тъкан като RF лифтинг и кавитация. LPG и Ендосфера са процедури, които помагат на кожата да се справи и с възрастовите последствия и облекчават мускулното напрежение. Но в клиниката няма да откриете „магическо хапче“ – просто грижата за тялото е добра инвестиция и не пропускайте да се поглезите. Ефектът „невидим“ целулит обаче идва само и единствено в комбинация със спорт и правилно хранене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР