9 съвета за грижа след процедура с фотоепилатор

11 July 2023

Снимка: unsplash

За предимствата на фотоепилацията се говори и се знае вече много – фотоепилатори се използват широко от години, включително и за домашна употреба. Вероятно знаете как да се подготвите за процедурата, но знаете ли какво да правите след нея?

Защо да се грижите за кожата след фотоепилация

Фотоепилаторите в козметичните салони са по-мощни от домашните, но и в двата случая ще трябва да се погрижите за кожата си след процедурите. Тя може да бъде леко раздразнена или зачервена и вероятно ще е по-чувствителна от обикновено поне в следващите няколко дни. За да ѝ позволите да се възстанови максимално бързо и да получите най-добър ефект от обезкосмяването, следвайте съветите на специалистите.

Успокояващ гел

Най-добре е след всяка процедура с фотоепилатор да намажете кожата с успокояващ гел от алое вера. Това ще намали зачервяването (ако има такова), ще премахне евентуалните неприятни усещания и ще помогне на кожата да се възстанови по-бързо.

Компрес с лед

Някои места може да се окажат по-чувствителни от други и да ги усещате по-раздразнени след фотоепилация. За да успокоите дискомфорта, може да поставите на засегнатото място компрес с лед в първите часове след процедурата.

Слънцезащитен крем

Силно препоръчително е да използвате слънцезащитен крем с висок фактор при всяко излизане навън четири до шест седмици след процедурите. В този период кожата е много чувствителна към лъчите и може да изгори неочаквано бързо и тежко.

Ако трябва да излезете навън, носете свободни дрехи, покриващи третираните зони. Ако епилацията е в зоната на лицето, носете шапка с широка периферия и задължително слагайте слънцезащитен крем с висок фактор дори когато планирате да сте на сянка.

Ретинол

Може би харесвате и използвате често продукти с ретинол. Те обаче не са добра идея в първите две седмици след фотоепилацията, през които кожата е чувствителна към излагане на слънце. Ретинолът има ексфолиращ ефект и може да забави възстановяването ѝ.

Солариум и слънчеви бани

Поради същите причини е добре в първите две седмици след епилацията да избягвате използването на солариум и излагането на преки слънчеви лъчи. Имайте предвид, че излагането на UV светлина в този период може да доведе до трайна пигментация на кожата.

Дрехи

Не носете стегнати дрехи върху третираните зони през първите 14 дни. Избирайте леки, меки, широки крачоли и ръкави, които не се трият в кожата и не я дразнят допълнително. Това е особено важно в по-топлите дни, когато изпотяването допълнително увеличава триенето.

Високи температури

Поне в първите 24 часа след фотоепилация не се подлагайте на изпотяващи процедури, като горещи душове, парни бани, сауни, специфични СПА процедури. Високата температура на кожата и изпотяването ще увеличат дразненето. За препоръчване е да правите хладки душове, за да успокоите дразненето.

Триене

Когато вземате душ, използвайте мека микрофибърна кърпа, за да измивате нежно третираните зони. Така ще намалите риска от поява на врастнали косми.

Допълнително епилиране

Не е за препоръчване да правите допълнителни епилации от какъвто и да било вид между процедурите с фотоепилатор. Обикновена епилация, скубане с пинцета и дори депилиращи кремове не са добра идея – те ще попречат на ефективността на фотоепилацията. За да поддържате кожата си гладка, най-добре е да бръснете зоните.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР