Промяна става отвътре навън

Люба Вангелова, beauty редактор на EVA

09 May 2023

гардероб remixshop.com

Снимка: eva

Бъдещето на нашата планета е заложено в три Rs – reuse, reduce, recycle (повторна употреба, редуциране и рециклиране). Как осъществяваме ре-практиките в ежедневието си, когато става дума за гардероба ни? Заедно с Remix ви представяме опита на загрижените за утрешния ден. Да си такъв е много повече от всеки hot fashion trend.

Какво е важно за теб, когато избираш откъде и какви дрехи да си купиш?

Отдавна съм наясно със стила си и нищо не попада случайно в полезрението ми. За да купя нещо, то трябва да покрива определени естетически и екологични критерии. Винаги избирам естествената материя, особено когато дрехата ще се докосва до кожата ми. Нито перфектната кройка, нито перфектният цвят са ми достатъчни, ако материята е изкуствена. Разбира се, важен е и стилът.

Все по-често избирам да си купя употребявана дреха, изработена от естествена материя, вместо нова, но от изкуствена, дори и да е произведена според принципите за намаляване на отпечатъка върху околната среда. Убедена съм, че отпечатъкът, който аз оставям като почитател на кръговата мода, е в пъти по-малък. Разбира се, не става дума за абсолютно всичко в гардероба ми.

С какво все още ти е трудно да се разделиш в модела си на поведение по отношение на модата и личния гардероб?

С естествената кожа. Харесвам и аксесоари, и обувки от естествена кожа. Но пък неведнъж съм купувала обувки от приятелки, а почти всичките ми чанти и портмонета са втора употреба. В случая основният критерий да избера употребявани аксесоари не е бил цената, а предпочитанието ми към класическите, качествени модели с „вечен“ дизайн. Мейнстрийм потреблението просто не е моето.

Вместо 10, вече предпочитам да имам 4 бели ризи, но отличаващи се с качество и дизайн
Може ли кръговото потребление да замени бързата мода?

Мисля, че кръговото потребление може да компенсира част от негативното влияние на бързата мода. И това не е малко. Моят начин да се противопоставя на бързата мода е като избирам базовият ми гардероб да е съставен от класически модели и качествени материи. Такива са задължителните бяла риза и чанта от кафява естествена кожа. Специализирала съм се да ги откривам и сред дрехите втора употреба. Докато сред гравитиращите в периферията допълнителни детайли имам и такива от бързата мода.

Как се промени мисленето ти в посока на по-устойчивото кръгово потребление?

С времето забелязах, че си купувам едни и същи неща. Тогава реших, че вместо да имам 10, предпочитам да имам четири бели ризи в гардероба си, но те да се отличават с качество и дизайн.

Променя ли се отношението на хората около теб към по-отговорно пазаруване и начин на живот?

В моята среда разговорите по темата вече са ежедневие. Ние сме наясно, че тази промяна става отвътре навън и не чакаме някой да ни осигури специални условия за нея. Действаме с малки стъпки в ежедневието си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР