Като мила среща със стар приятел, това е топлото чувство на искреност и близост, което излъчва родената в Разград кулинарка Тюркян Севен. Тюркян живее в Истанбул. След края на професионалната си кариера като стоматолог се отдава на любимите си занимания – кулинария, фотография и градинарство. Тези свои интереси споделя във фейсбук страницата „Щипка серотонин“, която скоростно набира популярност. 88 000 са вече нейните последователи и броят им ежедневно се увеличава.
От книгата ù научаваме как се прави хубав пилаф и какво са: исот, сумак, махлеб, салеп, куш юзюмю, нар екшиси, арпа фиде... и как да ги използваме.
А за финал Тюркян ще ни „почерпи“ с виртуално турско кафе „каймаклия“, защото турската поговорка казва: „Едно споделено кафе дава хатър за 40 години“. Такива са и рецептите ù.
САЛАТА „ГЯВУРДАГ“
Необходими продукти:
1 глава червен лук
3 домата
4-5 зелени чорбаджийски чушки
2 червени чушки капии
2 краставици
1/2 връзка магданоз
100 г орехи
1 нар
5-6 супени лъжици зехтин
3-4 супени лъжици концентрат от нар (нар екшиси)
1 чаена лъжица сумак
сол
Нарежете всички зеленчуци на много дребни парченца и ги сложете в широк съд. Начупете орехите и ги прибавете към салатата. Добавете 3-4 супени лъжици зърна от нар. Посолете, поръсете със сумак, полейте със зехтин и нар екшиси и отново разбъркайте. Сервирайте веднага, за да се избегне отделянето на течности от зеленчуците.