Пътуване до Египет - за какво да сте подготвени и какво да си купите?

13 April 2023

Сравняват изграждането на характер с построяването на пирамида, дълъг и труден процес, изискващ внимание.

За да им се насладите, трябва да организирате пътуване до Египет. Земя на легенди и древни цивилизации на фараони и гробници.

Това е съвършена дестинация за почивки. Няма по-добро място за гмуркане от Червено море. Златният орел и белият лотос са символите на Египет, а населението е от 104 млн. жители.

Пътуване до Египет

Съвети от туристическа агенция Дорис

Екипът на Дорис предоставя съвети, какво да си купите и за какво да сте подготвени по време на пътуването си до екзотичния Египет: 

  1. Виза – проверете дали ви е необходима за пътуването и я подгответе предварително, документите винаги са най-важни, за да не се разочаровате от почивката си.
  2. Ваксинации – задължително изискване за всички над 1-годишна възраст е да си поставят ваксината срещу жълта треска. Така че осигурете и това в срок за пътуването. Най-важното е здравето ви. Почивките са хубави, когато вероятността за възникване на проблеми е елиминирана.
  3. Климат – големи горещини, пясъчни бури и опасност от обезводняване, са малка част от дискомфортите, които можете да изпитате по време на пътуване в Египет. За почивката ви тук подгответе очила, шапка и слънцезащитен крем. Дните са топли, а вечерите са хладни – бъдете готови с облекло за такъв вид време.
  4. Валута – египетските паунди ще се ви нужни, за да може да използвате местните услуги и магазини по време на пътуването си.
  5. Зарядни устройства – електричеството в Египет е 220 волта, вземете си зарядни подходящи за това. Почивката ви не бива да бъде помрачена като останете без телефон или фотоапарат.
  6. Вода – приема се за опасна, затова пийте само бутилирана вода. Не бива да влизате в случайни водни басейни, защото може да се заразите с нещо. Същото важи и за река Нил. Ползвайте само басейните, които са във вашите хотели. Така почивката ви ще бъде ползотворна.
  7. Храната – не си купувайте мляко от улични продавачи в Египет. Месото, рибата и зеленчуците трябва да са минали термична обработка и да ги хапвате топли. Избягвайте веригите за бързо хранене и обелвайте плодовете преди консумация. Не си струва да си развалите пътуването и почивката ви да не протече според очакванията поради небрежност.
  8. Направете си медицинска застраховка – всяка болница, ще ви приеме и ще се погрижи за вас, като туристи, но е добре да се застраховате допълнително.
  9. Транспорт – разнообразен е, особено в големите градове, като Кайро. Може да използвате автобуси, таксита, като е важно да се договорите за цената, още преди да започне пътуването ви. Метрото е бърз и удобен вариант. Туристите редовно избират лодките по река Нил, за да могат да разгледат красивата природа и да усетят адреналина от екзотичната почивка. Има дори каруци.
  10. Бакшиши – подгответе се, искат бакшиши за всичко в Египет. В ресторантите е около 15% от сметката. Такситата винаги закръглят крайната сума, а камериерките са доволни на 1 евро. На почивка сте на чужда територия, така че трябва да сте подготвени за обичаите и традициите на другите народи. 

Кайро - столицата на Египет

Пирамидите, които се виждат от луната

С формата си, представляват слънчеви лъчи, които трябва да помогнат на душата на фараона да се изкачи на небето и да се присъедини към Ра, познат като Богът на слънцето. 

Тайната да оцелеят толкова дълго във времето е специален хоросан, издържащ на всякакво време. Вратите на пирамидите тежат 20 тона, със специален механизъм на отваряне, който учените през годините трудно разгадаха и установиха, че е въртящ се. Остава загадка за тях как са го постигнали. Посетете пирамидите в Гиза, те са най-популярната забележителност. Опитайте са да направите пътуване и до там. Ще внесе допълнително цвят в почивката ви. 

Всеки камък е тежал 2 тона, колкото един слон, и се предполага, че са били необходими 20 хил. египтяни, които да работят, за да бъдат построени. Две са теориите. Едната е, че са работили роби за построяването на тайнствените структури и е имало вид механизъм, който да им помага. Според другата теория, хората, работещи за построяването им, са били елитни египтяни. За да ги подредят, са използвали съзвездия, позиционирани са спрямо звездите. Всяка пирамида е била строена по 2 века. Ще ви трябва повече време тук. Направете няколко почивки, за да ги разгледате подробно. 

Пирамидите в Египет

Храната – яжте я с пръсти

В Древността, местните не са използвали прибори, а са ядяли с пръстите си. Това е чудесна новина за децата, които ако трябва да избират почивката, това ще е тяхното място. Фурмите са царете в кухнята. Египет е най-големият износител в света на сладкия плод. Фурмите дават първокласно пътуване из сетивата. Насладете им се, като ги напълните с мус от сирена по вкуса на европееца и ги поръсете със сусам. Със сигурност ще ви харесат. 

На почит са доматите, бобът, бамята, патладжаните, гроздето, а от подправките ще срещнете кимион, кориандър, чесън. От месата местните предпочитат пилешко и агнешко, но трябва да знаете, че са скъпи. Има и морски деликатеси. 

Националното ястие в Египет е кушари – състои се от ориз, леща, паста, пържен лук и се залива с пикантен доматен сос. Предлагат нещо дип от подправки, семена и ядки, в които може да топите хляб и да хапвате. Класическата египетска пита е кръгла и плоска. Прави се от вода, брашно, мая и сол. Някои посетители споделят, че поне веднъж годишно правят пътуване до тази местност заради екзотиката на вкусовете. 

почивки в Египет

Правят си супа от юта, вид зелено растение и използват листата й за нея, слагат кориандър и други подправки. Според легендата Клеопатра е използвала същите листа, за да запази прословутата си младост. 

Пазарите в Египет, предлагащи от ръчно духано стъкло до алабастър

Създават такава атмосфера и усещане, че могат да провокират и най-отегчения посетител, който не е бил сигурен дали да направи пътуване в Египет. От подправки, през парфюми до скъпоценни камъни, килими, кожени изделия и неограничено количество традиционни египетски сувенири, като папируси – пазаруването е сигурно. Посещението и почивката в пустинята, по-специално Египет, си заслужава. 

Места, като Khan al-Khalili в Кайро и Shari al-Souq в Асуан, са просто мечта за онези, които търсят атрактивни стоки, като ръчното духано стъкло, бижута, антики или пък предмети от кристала алабастър, носещи енергия за аурата, според легендите. Тъй като сте на почивка, бихте могли да си позволите да си купите повече неща. 

Пазарът Khan al-Khalili в Кайро

Ако искате да си купите шал от Египет, то нека е от египетски памук, който е с отлично качество. За да се слеете с местните, може да си вземете галабея. Носи се от мъже и жени и представлява дълга, широка и свободнопадаща рокля. Има различни видове, в зависимост от региона, в който сте. Цветовете също са различни. Пътуването до тук си струва, дори само за да се докоснете до качествата на платовете. 

Подправките в Египет са евтини. Вземете си шафран, който в САЩ и Европа струва цяло състояние. Оригиналната смес от билки заатар също може да бъде част от покупките ви. Като се върнете от пътуването си, ще бъдете щастливи, че сте се снабдили с качествени подправки. Шеф готвачи от цял свят избират своите почивки да са точно тук, като съчетават отдиха с работата си, купувайки големи количества от подправките. 

Казват, че Египет носи страст и представлява място като никое друго. Микс от прекрасни плажове, красиви курорти, богата история и топли, приветливи хора. Пътуване до екзотичната страна може да ви донесе такава наслада от почивката, че да говорите за нея цял живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР