Брук Шийлдс за Холивуд и малките момичета

Брук Шийлдс прави шокиращи разкрития в документалния филм „Pretty Baby: Brooke Shields“

eva.bg 06 April 2023

Снимка: getty images/guliver

Актрисата Брук Шийлдс (57) разказва своята история в „Pretty Baby: Brooke Shields“. И всъщност това е историята на много момичета, поели по пътя към холивудската слава.

Документалният филм, чиято премиера беше на 3 април по Hulu, засяга проблема за сексуализацията и обективизацията на момичетата и жените в Холивуд (и в обществото).

Заглавието му е препратка към един смущаващ, меко казано, игрален филм с Брук Шийлдс, в който тя участва едва на 11.

Сюжетът на „Pretty Baby“ от 1978 г. се завърта около момиче в предтийнейджърска възраст, което... проституира. По време на снимките Брук Шийлдс получава първата си целувка в живота – от актьора Кийт Карадайн. Тогава той е на 28 години. Филмът печели „Златна палма“ в Кан.

На 15 години Шийлдс участва в „Синята лагуна“ – история за тийнейджъри корабокрушенци, които откриват сексуалната си зрялост на безлюден тропически остров.

„Искаха да продадат моето действително еротично пробуждане“, казва Брук Шийлдс в документалния филм. Актрисата си спомня, че за представянето на „Синята лагуна“ режисьорът спекулативно обявява, че тя е загубила девствеността си по време на снимките.

На 16 години Брук Шийлдс се появява в телевизионна реклама на Calvin Klein. Тези реклами със слоган „Какво стои между мен и моите дънки Calvin Klein? Нищо“ впоследствие са забранени за излъчване в Щатите.

Всъщност първата роля на Брук Шийлдс е на 11-месечна възраст – в телевизионна реклама за сапуни.

Когато е на 16, Брук Шийлдс завежда съдебно дело, за да спре публикуването на голи снимки, направени й на 10-годишна възраст.

В професионалния си живот Брук Шийлдс е принудена да се справя сама с прекомерните изисквания спрямо нея от страна на филмовата, телевизионната и модната индустрия. Принудена е и да отговаря на осъдителни въпроси на медии и възмутени родители относно лолитските си роли и изяви.

Просто се отделих... За миг се превръщаш в пара от самия себе си.
Как се е справяла с всичко това? Признава, че често се е откъсвала от реалността, особено в актьорството, когато е трябвало да прояви зряла сексуалност, с която няма опит.

Режисьорът Франко Дзефирели е искал от нея, на 16 и девствена, да изиграе сцена на еротичен „екстаз“ във филма „Безкрайна любов“. Тя не е знаела какво да направи и той й е „помогнал“, като е извил пръста на крака й – за да придобие лицето й определено изражение.

Документалният филм „Pretty Baby: Brooke Shields“ засяга много примери за експлоатация и злоупотреба, претърпени от Брук Шийлдс в детството и младостта й.

Брук рано разбира, че нейната кариера осигурява единствения доход на семейството. Отгледана е от самотна майка алкохолик. Тери Шийлдс, бивш модел, е майка и мениджър на Брук.

„Имаше много несигурност и непредвидимост в начина, по който майка ми и аз живеехме живота си. В един момент е трезва, в следващия – пияна. Винаги се питаш какво ще се случи след това. И мисля, че преминаването към снимачната площадка, към нейната структура и механика беше толкова утешително за мен, защото всичко беше толкова предсказуемо и имаше рутина, имаше списъци, имаше правила, имаше време за обяд, имаше всички тези различни неща, които просто обичах. Да се изгубя в героиня, беше страшно за мен, защото се страхувах, че няма да имам основа, към която да се върна.

Така че продължих да се разграничавам от всичко това. Просто се отделих. Мисля, че това беше моят начин да остана стабилна. И не знам как го разбрах. Беше инстинктивно. И също така мисля, че има много общо с това да си дете на алкохолик. Ставаш много, много контролиращ относно това, което можеш да контролираш, защото има толкова много неща, които не можеш да контролираш. И като дете, трябва да запазиш родителя си жив. Това е приоритет над всичко – толкова, че аз станах вманиачено организирана. И поддържах средата си много контролирана.“

Брук Шийлдс споделя в документалния филм, че като млада си е мислела, че ако майка й умре, и тя самата ще умре.

Майката на Брук Шийлдс умира с деменция през 2012 г. на 79-годишна възраст. Актрисата издава мемоари, в които разказва подробно за отношенията си с нея.

Тери Шийлдс се разделя с бащата на Брук, когато Брук е само на няколко месеца. Не иска издръжка от него, защото е решена да се справи сама. Единственото, което иска от него, е да плати за образованието на Брук.

„Винаги съм знаела, че е красива. В момента, в който я донесох у дома от болницата, просто знаех, че ще бъде звезда. Звезда“, казва в архивни кадри във филма майката на Брук Шийлдс.

Актрисата не обвинява майка си за нищо, напротив – благодарна й е.

Важен повратен момент в живота на Брук Шийлдс са четирите години в университета Принстън. Там научава, че може да мисли самостоятелно. Тогава открива и таланта си за комедия и танци (следват ролите на Бродуей) и за първи път има интимна връзка с момче. Тогава е на 22.

След като се дипломира, започва да се снима във всякакви реклами, защото четири години се оказват прекалено дълго отсъствие за Холивуд и никой кастинг директор не я помни.

В документалния филм актрисата разкрива, че е била изнасилена на 22-годишна възраст от известен и влиятелен холивудски продуцент. Случило се след вечеря на „работна среща“. След изнасилването не е искала да приеме какво наистина й се е случило и дори е обвинявала себе си, че може би е изпратила на този мъж грешни сигнали. Тогава не е проговорила, защото се е страхувала, че с кариерата й ще бъде свършено. По онова време никой не би повярвал на нещо такова, казва Брук, а по-скоро биха я обвинили, че търси внимание.

Във филма Брук говори и за развода с първия си съпруг – тенисиста Андре Агаси, за борбата с безплодието и следродилната депресия, за втория си брак, който е щастлив, и за двете си дъщери, сега на 19 и на 16 години.

Някои от последните сцени представят Брук Шийлдс у дома с дъщерите й, които говорят зряло и осъзнато за ранната експлоатация на майка си и колко грешно е било това.

Сексът продава и Брук Шийлдс е един от примерите за това. Момичета, едва достигнали пубертета, биват представяни като продукти, стоки. Филмът включва стара телевизионна реклама за играчки, направени по подобие на Брук Шийлдс, с мотото „Брук Шийлдс: Тя е истинска жива кукла“. Следващия път когато някой каже за малко момиче, че е (като) кукла, нека наоколо да има друг някой, който да забележи червената лампичка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР