Обрат на съдбата - изгубената сестра на Наталия Водянова

Как топмоделът Наталия Водянова откри и се срещна с третата си сестра Джена Бърнс, дадена за осиновяване преди 22 години в Русия.

Краси Генова 19 April 2023

Фотографката Ани Лейбовиц запечата емоционалната среща на Наталия и Джена, с родно име Маша, в имението на съпруга на Водянова в Кънектикът.

Снимка: instagram/vogue

Наскоро една от най-големите красавици сред топмоделите Наталия Водянова отпразнува своя 40-и рожден ден, но още преди това получи отдавна бленувания подарък – срещата с третата си сестра Джена Бърнс, дадена за осиновяване преди 22 години в Русия.

Емоционалната история, достойна за сюжет на холивудска драма, първо публикува американският Vogue, а сензационната новина за срещата на сестрите препечатаха всички международни издания на списанието. Пред камерата на Ани Лейбовиц и в разговор на четири очи с топперото Хамиш Боулс Наталия и Джена преживяват със сълзи на очи моментите на дългото пътуване една към друга.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Annie Leibovitz (@annieleibovitz)

Може би точно то е и причината топмоделът да изостави иначе суперактивния си профил в инстаграм и да продължи да го ползва само колкото да хареса или да сложи коментар под публикация на най-близките си приятели. От април миналата година красавицата не е споделяла с милионите си последователи в социалната мрежа нито един кадър или видеоистория, но за това си има логично обяснение. Наталия предприема най-вълнуващото и важно приключение в живота си – намирането на своята малка сестра, дадена за осиновяване заради невъзможността навремето майка им Лариса да овладее финансово ситуацията.

Личната история на Наталия – всички близки приятели и семейството ѝ я наричат Ната, модните среди често са определяли като модерна версия на Пепеляшка. Открита е от моден агент, който пристига от Париж в родния ѝ град Нижни Новгород. Тогава тя е на 16 години и продава банани на местния пазар, за да подпомогне оцеляването на семейството си. Майка ѝ Лариса често се влюбва в мъже с несериозни намерения и също работи на фамилната сергия. Трите сестри – Ната, Оксана, родена с церебрална парализа, и малката Кристина, са отгледани от баба им и дядо им по майчина линия – Лариса и Виктор.

Лариса е примерът и вдъхновението, за които Наталия винаги е говорела. Гостувала ѝ е често в Париж, където в момента топмоделът живее с втория си съпруг – френския бизнесмен Антоан Арно, и петте си деца – Лукас, Нева и Виктор от първия ѝ съпруг Джъстин, британски аристократ, и Роман и Максим от брака ѝ с наследника на най-богатата френска фамилия Арно.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Natalia Vodianova (@natasupernova)

Освен с красота, този безценен дар, Наталия изумява модния елит с излъчването и топлотата си. Напуска родния си град с неохота, но с надеждата, че ще може да издържа семейството си с работа като модел. Стартът ѝ в модата е впечатляващ. Рекламни кампании на Armani и Valentino, договор с водеща модна агенция в Париж и романтична среща с британски аристократ, братовчед на настоящия крал Чарлз. От бедния и сив живот в Русия, изведнъж върху Ната се изсипва цялата щедрост на съдбата. Модните списания се надпреварват да разказват историята ѝ в детайли, телевизионните предавания гонят високи рейтинги с нейните вдъхновяващи съвети да се следват знаците на Фортуна, защото, както е видно от живота ѝ, всичко е възможно.

И точно когато е прегърнала здраво семейното щастие с втория си съпруг Антоан, за когото Наталия е Слънцето и Луната, порасналото ѝ момче Лукас е вече студент в престижен американски университет, а другите четири деца учат в най-добрите парижки училища, животът ѝ поднася още един безценен подарък. Понякога хубавите неща привличат други хубави неща.    

ДНК следа на име Маша

„Винаги съм я усещала близо до себе си, въпреки че беше дадена за осиновяване още като бебе. Майка ми имаше серия от несполучливи връзки, като се започне от тази с баща ми“, изповядва се пред Vogue красавицата. Тя споделя, че майка ѝ Лариса се влюбила до полуда в мъжа, който впоследствие става баща на втората ѝ дъщеря Оксана. Той чертаел големи планове за общото им бъдеше, но след раждането на детето напуснал семейното гнездо от двайсет квадратни метра и оставил Лариса да се справя сама. Според Наталия майка ѝ нямала сили да намери изход от драматичната ситуация и търсела опора в нея. Заложили мебелите на кредит, за да си осигурят все пак някакво съществуване.

Силно рамо била бабата на Наталия.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Natalia Vodianova (@natasupernova)

В един момент бащата на Оксана се върнал и Лариса го приела отново. Така на бял свят се появила и третата сестра Кристина. „Любовта е лудост,  а майка ми сякаш имаше нужда да е болна от любов. Прие в обятията си пак този безотговорен мъж и той пак я излъга. По онова време бях само на 14 години, но много независима и дръзка. Той настояваше да го наричам татко, а мама се разтапяше от щастие.

Мина година и половина. Мама отново забременя, но аз усещах, че не може да се разчита на него. Напусна я бременна в осмия месец и за да оцеляваме, налагаше се да вземаме заеми от местната мафия. Не издържах и предизвиках един откровен разговор с нея. „Не можеш да родиш още едно дете, няма какво да му осигурим!“, казах ѝ аз и заедно взехме решението, когато бебето Маша се роди, да го дадем за осиновяване.“

За разлика от Наталия, Лариса не била сигурна, че иска точно това за четвъртото си момиче. Бебето е кротко, не плаче, няма да е голямо бреме – били доводите ѝ, на което красавицата гневно отговорила: „Не виждаш ли, че има дълъг списък от чакащи хора, които ще ѝ дадат любовта и сигурността, от които тя има нужда. Ще ѝ осигурят бъдещето, което ние не можем!“

Със сълзи на очи Ната си спомня раздялата с малката Маша – хванала подаващата се от кошарката ръчичка, а бебето грабнало пръста ѝ и отказало да го пусне. „Истински герой, казах си аз и си обещах в тишината и безкрайната мъка да се видим отново!“

След като намира славата и натрупва състояние, тя се връща в родния си град, за да открие следите на Маша, но не успява. Държи тайната в сърцето си и се измъчва от болезнените въпроси – къде е, грижат ли се добре за нея, ще я видя ли отново. През 2016 г., след случайно подхвърлена от приятели идея, се регистрира в ДНК сайт, с тайната надежда, че сестра ѝ може да потърси семейството си там.

Абонира се за новини, но в продължение на години не получава нищо и обезверена се отказва да проверява електронната си пощенска кутия, където биха изпратили известие, в случай че се появи роднина. По това време вече порасналата Маша, осиновена от американско семейство и с новото име Дженифър Бърнс, наричана от всички Джена, се регистрира в същия сайт и открива, че има съвпадение на ДНК с… топмодела Наталия Водянова.

Невярваща на очите си, ѝ пише мило писмо, в което казва, че се радва, че е открила някого от руското си семейство и че се надява да поддържат връзка. След като не получава отговор, решава, че не се интересуват от нея, и не прави нови опити. Пръстът на съдбата се оказва другата им сестра Кристина. Тя също се регистрира в този сайт и през 2021 г. получава известие, че в базата данни има вече регистриран човек със съвпадащо ДНК.

Кристина звъни веднага на Наталия, за да ѝ сподели, че данните ѝ все още се пазят в сайта. Наталия отговаря, че отдавна е затворила профила си там. Изненадата им е огромна, защото това означава, че в сайта има регистриран друг човек с тяхното ДНК. Започват да разплитат кълбото. Стигат до Джена и ѝ изпращат имейл. Тя го получава на паркинга на супермаркета и едва не припада от вълнение.

„Беше истински шок за мен. Сърцето ми щеше да се пръсне, едва се държах на краката си. Насрочихме видеовръзка, от която не помня много, защото имах усещането, че съм на друга планета“, описва съдбоносния момент Джена. Порасналата Маша с американски паспорт се притеснявала, че ще застане лице в лице с топмодел, красива и недостижима жена, с която ще ѝ е трудно да говори. Но срещата им е като топла прегръдка. И трае три часа. Наталия ѝ разказва за драматичните обстоятелства, довели до осиновяването ѝ, а Джена помни единствено как повтаряла: „Боже, колко приличаш на мама!“

След разговора споделила всичко с американските си осиновители. Те били шокирани, но доволни от развръзката и подкрепили решението ѝ да пътува до Париж, за да се срещне с Наталия, Кристина и Лариса. „Прегръщахме се с часове на летището. Пристигнах с осиновения си брат Едгар, който беше единственият трезвомислещ в онзи момент!“, спомня си в интервюто за Vogue новооткритата сестра на Наталия Водянова.

Заедно със семейството ѝ, сестра им Кристина и майка им Лариса преживяват незабравима седмица. Кристина завършва история на изкуството в Амстердам, подкрепена финансово от Ната, а  Маша жъне успехи в университет в Северна Каролина, където е отгледана. Наталия сияе край тях. „Те са учените глави в семейството. Аз не успях да завърша дори и училище, тъй като трябваше да се грижа за прехраната, продавайки банани на сергията на майка ми!“

За разлика от дъщерите си, Лариса не говори друг език освен руски и комуникацията ѝ с Маша е трудна, но намерени в превода и в потока от сълзи, майка и дъщеря преживяват истински катарзис. „Всички бяхме супер развълнувани. Лариса ме гледаше, държеше ръцете ми и говореше нещо на руски, Кристина и Наталия ми превеждаха. Избухвахме в плач и в смях, прегръщахме се, заливаха ни радост и болка!“

Наталия споделя, че Лариса никога не е изглеждала в такава хармония със самата себе си. След преживените раздели през 2021 г., когато умират бащата на Оксана и Кристина – нейната голяма любов, и майка ѝ, желанието ѝ за живот сякаш помръква. „Сега, благодарение на завръщането на Маша, тя е отново слънцето, което сме свикнали да виждаме“, казва Наталия пред Хамиш Боулс от Vogue.

„Наталия е толкова различна от мен. Тя е майка на пет деца. Създател е на благотворителната фондация Naked Heart, която помага на деца със специални нужди в Русия. За разлика от нея аз съм просто един нормален човек, който съвсем скоро ще започне първата си работа. Но се радвам безкрайно, че се намерихме и че ще сме заедно толкова, колкото е възможно!“, споделя Джена, или както вече всички я наричат – Маша.

Докато Ани Лейбовиц снима сестрите в ранчото в Кънектикът, където Наталия и съпругът ѝ Антоан отсядат всяка ранна есен, Маша любопитства какъв е бил цветът на очите на баща ѝ. „Ти имаш неговите очи, цвят на зелено грозде!“

Ната планира и пътуване до Северна Каролина, за да се срещне с осиновителите на Маша. „Сигурна съм, че ще има много сълзи!“, казва тя, а Наталия отговаря уверено: „Готова съм, защото това ще са сълзи от щастие!“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР