Големите победители на Оскарите

Българската следа на церемонията тази година - Христо Грозев и „Нанални“, който спечели в категорията за документален филм

eva.bg 13 March 2023

Снимка: getty images/guiliver

Наградите Оскар бяха раздадени снощи в Лос Анджели. И въпреки че големи изненада при победителите нямаше, със сигурност имаше доста разочаровани, защото тази година имаше интересни и силни филми в надпреварата, но пък няма как всички да спечелят.

Ако трябва да обобщим – големият победител е „Всичко навсякъде наведнъж“, а един от най-големите губещи е „Баншите от Инишерин“. Първият филм спечели седем Оскара, сред които за филм и режисура, както и за актриса в главна и второстепенна роля, за актьор във второстепенна роля. Единствено Брендън Фрейзър развали карето им от актьорски статуетки, печелейки приз за най-добра главна мъжка роля за играта си в „Китът“. „Баншите от Инишерин“ съответно не спечелиха абсолютно нищо.

Българската следа в церемонията тази година бе Христо Грозев и филмът „Навални“, който спечели в категорията за най-добра документална лента. Режисьорът Даниел Роър благодари специално на българския разследващ журналист, заявявайки от сцената: „Ти рискува много и направи толкова много за този филм“. Христо Грозев също бе на церемонията. За разлика от британците, които му забраниха да присъства на наградите БАФТА от съображения за сигурност, то в САЩ явно нямаха такива опасения.

„На Западния фронт нищо ново" спечели четири статуетки, включително за чуждоезичен филм, а „Пинокио“ на Гилермо дел Торо спечели в категорията за анимация.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР