Сп. Point de Vue за Симеон Хасан на кукерския празник

11 March 2023

Френското списание Point de Vue публикува снимки на българския фотограф Добрин Кашавелов от провелия се през януари в Перник кукерски празник, на който присъства внукът на цар Симеон II - Симеон Хасан. 16-годишният син на принцеса Калина и пътешественика Китин Муньос за първи път участва на обявения за световно културно наследство на UNESCO фестивал "Сурва".

"Всяка година в Пернишкия регион в Западна България звънци и тъпани отекват от една долина в друга - пише френската медия, - за да отбележат настъпването на Новата година според Юлианския календар. В някои села хора, облечени в народни носии, спазват тази традиция с шествия по улиците. От къща на къща те играят древни танци, за да изгонят злите сили - разяснява изданието. - Сред празнуващите на фестивала тази година е бил и внукът на българския цар Симеон II, който също взел участие във впечатляващия спектакъл, наследен от древната цивилизация на Балканите - траките."

Сп. Point de Vue разказва още, как при първия сняг всички местни започват да изработват свои маски с кожа, рога, пера. По време на шествието на Фестивала "Сурва" синът на княгиня Калина и самата тя са били облечени в народни носии.

В народна носия ще бъде облечена княгинята и на годишната вечеря на Клуба на изследователите в Ню Йорк, където двамата със съпруга й Китин Муньос ще седят до президента на световната организация Ричард Гариът и съпругата му Летисия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР