Кой каза: "Зелено"?

19 February 2023

Снимка: Instagram, Инга Семпе

Галерия „Крео“ в Париж представи последни творби – вази и барелефи, на изтъкнатия френски дизайнер Ронан Бурулек.

Автор на архитектурни проекти, мебели, превърнали се в „икони“ в дизайна, и малки предмети за всекидневието, той отдавна има една скрита страст, която малцина познават – керамиката. Другата „тайна“ на Бурулек е неговият цвят фетиш – зеленият.

Още през 1999 г., когато мечтата му е да стане индустриален дизайнер, той гостува във Валори, Южна Франция, град, известен с традициите си в грънчарството.

Там от векове използват глазури в дълбоко зелено – цвят, загатващ за последните дни на пролетта. Традицията е вдъхновена и от любовта на местните занаятчии към първокласното провансалско вино в бутилки с този нюанс на зеленото.

„В Южна Франция научих много за земята, за хората и за чувствеността на тази техника – казва в интервю за AD Бурулек. - Исках на всяка цена да стана индустриален дизайнер, но на това място се влюбих в занаятчийското майсторство. Там открих цветовете на глазурите и цялото поле от възможности за дизайн.

Истината обаче е, че попаднах в дълбочина на това провансалско зелено много по-късно, когато семейство Матис ме помоли да помисля за дизайн на ваза за честването на 150-годишнината от рождението на художника Анри Матис.

Исках да мога да фиксирам цвета, да направя обект, който е като мазка с четка.

Някои мислят, че това е сложен за въвеждане в интериора цвят, но всъщност той е лесен за съчетаване, защото „се съгласява“ да има любовен романс с червеното, но също и „да се ожени“ за сивото. Създава усещане за скрита сила.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР