Ексцентричното момиче на Холивуд: Даян Кийтън на 77

„Вярно е, че наистина изчезвате от планетата, ако сте жена на средна възраст, но това има и някои предимства.“

Десислава Найденова 05 January 2023

Снимка: getty images/guliver

В началото на кариерата си Даян Кийтън си спечелва репутацията на „сбърканата актриса“, известна със своя самоиронизиращ хумор и възхитителна интелигентност.

Кийтън става муза на Уди Алън, който прави филм с героиня, базирана на нея. Алън пише сценария на „Ани Хол“ (1977) с мисълта за Даян Кийтън. Истинското й име е Даян Хол, от малка я наричат Ани. „Ани Хол“ донася „Оскар“ на Даян Кийтън.

„Разбира се, разпознах се в ролите, които Уди Алън написа. Особено в „Ани Хол“. Бях млада жена и актриса, която имаше много чувства, но не знаеше как да изрази себе си. Това го има у Ани. Мисля, че Уди използва нещо важно и основно, което откри в мен по това време, и се радвам, че го направи, защото това работи много добре във филма.“

На 5 януари актрисата навършва 77 години и това е чудесен повод да си припомним защо толкова много я харесваме.

Кариерата на Даян Кийтън започва през 1968 г., когато на 19-годишна възраст участва в известния бродуейски мюзикъл „Коса“.

Усещането за свобода е нещо, което, за щастие, идва с възрастта и житейския опит.
„Коса“ се занимава с проблемите, пред които са изправени свободомислещите в западното общество хора през 60-те години на миналия век – доста подходяща роля за един независим актьор. Пиесата включва сцена без дрехи. Кийтън отказва да се съблече. Събличането не било задължително – актьорите, които се съгласят да се снимат без дрехи, щели да получат допълнителен бонус от 50 долара. За да получи главната роля, режисьорът препоръчва на Даян да отслабне с 10 кг, което поставя началото на петгодишна битка с булимията за актрисата.

Относно събличането – Даян Кийтън променя мнението си години по-късно, за филма „Невъзможно твой“ с Джак Никълсън. В една сцена тя е напълно гола, тогава е на 57. Кийтън заявява в интервю, че възгледите на човек за тялото му се променят, когато той остарее – започваш да се цениш повече и да виждаш красотата. Публиката беше очарована, както и колегата й.

Намирам за най-секси у един мъж именно хумора. Обичам, когато са смешни. Мога да умра за това.
След сценичния си дебют в „Коса“ Даян Кийтън се явява на прослушване за роля в продукцията на Уди Алън „Play It Again, Sam“ (1972). Чувството й за хумор, освен талантът й, разбира се, привлича Уди Алън и не след дълго двамата започват романтична връзка. Кийтън е участвала в общо осем филма на Алън, като четвъртият – „Ани Хол“ – й носи „Оскар“ за най-добра женска роля, „Златен глобус“ и награда БАФТА.

В края на 70-те години на миналия век Даян Кийтън се превръща в модна икона. Нейният избор на дрехи в „Ани Хол“ включва неща от личния й гардероб, който се състоял предимно от ретро мъжки дрехи. След излизането на филма жените започват масово да се обличат в мъжки дрехи и костюми с панталони.

„Вярно е, че наистина изчезвате от планетата, ако сте жена на средна възраст, но това има и някои предимства. Защото твърде голяма част от живота ми беше прекарана в чакане да бъда видяна. Надявайки се да бъде видяна, надявайки се да бъде избрана. След като осъзнаеш, че вече не те гледат по този начин, започват да се случват други неща.“

Първата мащабна роля на Даян Кийтън е в „Кръстникът“. Тъй като не била чела книгата на Марио Пузо и не знаела почти нищо за нея, Кийтън казва, че „не е разбрала“ как е получила ролята на съпругата на самия Кръстник.

По-любопитното е, че ако не беше Даян Кийтън, Ал Пачино по всяка вероятност нямаше да участва във филма. След като Кийтън вече е получила ролята си в „Кръстникът“, продуцентите я поставят на сцената с Ал Пачино, за да му помогне на прослушването. След като играли заедно, режисьорът Франсис Форд Копола я попитал какво мисли за Пачино, на което тя отговорила: „Страхотен е!“.

Имах кариера, станах майка късно. Не съм се омъжвала и никога не съм имала основани на толкова дълбоко доверие отношения с мъж. А доверието е мястото, откъдето идва истинската сила на любовта.
Колко от нас са били влюбени във филмова звезда и са мечтаели тайно за нея? Е, Даян Кийтън успява да сбъдне мечтата си. Като малка тя вижда на екрана Уорън Бийти и се влюбва. Години по-късно получава обаждане от Бийти.

Под крилото на Уорън Бийти актрисата се издига до нови висоти. Когато тя признава, че се страхува от полета си от Лос Анджелис до Ню Йорк, Бийти се появява точно когато тя се качва в самолета и лети с нея, държейки я за ръка през целия път. При кацането, като истински романтик, той целува ръката й и веднага хваща полет обратно.

Връзката им е страстна, бурна и приключва след две години. Бийти и Кийтън се разделят скоро след общия си филм – „Reds“, когато вече отношенията им са доста обтегнати.

Други мъже, с които Даян Кийтън е била, са Ал Пачино, Джак Никълсън, Стив Джобс, Киану Рийвс. Даян никога не се е омъжвала. Има две осиновени деца – осиновява ги, когато е на 50.

След като губи майка си заради болестта на Алцхаймер през 2008 г., Даян Кийтън пише първите си мемоари – „Then Again“. Книгата е базирана най-вече на задълбочените записки в дневника на майката на Даян, които актрисата никога преди това не е искала да прочете. Един разказ описва Даян като мистерия, същевременно с това осъзната и мъдра.

Имам чувството, че майка ми бе избрала семейството пред мечтите си. Тя просто беше най-добрата майка, но мисля, че тя е причината да не се омъжа. Не исках да се откажа от своята независимост.
На въпроса защо никоя от любовите й не е стигала до олтара Даян Кийтън отговаря, че просто не е искала да се откаже от независимостта си. И добавя, че всъщност никой от тези мъже никога не й е предлагал брак.

Най-известният филм на Даян Кийтън може би е „Клуб Първа съпруга“. Комедията, в която Кийтън участва заедно с Голди Хоун и Бет Мидлър, е история за отмъщението на жени, чиито съпрузи са ги изоставили заради по-млади жени. Филмът предизвиква истински фурор сред зрителките.

Най-новият филм с Даян Кийтън е „Мак и Рита“, а ние определено вече нямаме търпение да го гледаме.

„Не се отказвайте от себе си. Правите грешка тук и там; правите твърде много или правите твърде малко. Просто се забавлявайте. Усмихнете се. И продължавайте да си слагате червило.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР