Подаръкът е грижа

Защо да не превърнем тези празнични дни в начало на нова традиция - да подаряваме грижа, уют и спокойствие? Заслужаваме ги всички, но рядко сами решаваме да инвестираме време и финанси в това. Грижата е най-ценният подарък.

Люба Вангелова 21 December 2022

През изминалите две години тревожността се очерта като общ проблем за повечето от нас. Причините са различни - прегаряне от работа, депресия... Но начините за преодоляването им са разнообразни и достъпни. Сред алтернативните, но изключително ефективни методи да си подарим спокойствие, е флотацията. Плаването във флотационна вана помага за незабавно облекчение от стреса и безпокойството само след една сесия. Тя може да бъде отлично допълнение към други методи за справяне с хроничен стрес или тревожност, които са консултирани със специалист по психично здраве. Изследвания показват как състоянието на дълбока медитация и релаксация, в което навлиза умът във флотационната камера, всъщност може да бъде лечебно, тъй като намалява вредните симптоми, свързани със стреса.

Състояние на медитация

Флотацията дава бърз и лесен достъп до тихо, спокойно и сигурно място за релаксация и “заглушаване” на външния свят - съзнанието притихва, сетивата се успокояват, усещате сърдечния си ритъм, което допълнително действа релаксиращо за тялото. В нормални условия медитативното тета състояние на ума е трудно за постигане и изисква години опит. Дълбоката умствена релаксация в резултат на флотирането позволява на мозъка да произвежда по-голям обем тета вълни много по-бързо, а те са свързани с подобрението в умствената яснота, креативността и паметта. Освобождаването на ендорфини повишава настроението и ефективно помага за облекчаване на тревожността, депресията и негативните мисли. Флотацията може да помогне на мозъка ви да забави и синхронизира отново двете си половини, а “забавеният мозък” е по-малко тревожен.



Без притеснения

Когато подарявате флотационна терапия на близките си, трябва да сте сигурни, че ще им се отрази отлично във всяко отношение. Най-честите притеснения са от евентуалното усещане за клаустрофобия във флотационната капсула. Всъщност, когато сте вътре, не сте ограничени, а имате контрол върху достъпа на светлина, въздух. Капсулата има отвор на капака и можете просто да го оставите отворен (в стаята сте сами), частично отворен или затворен. Флотацията дори е метод, чрез който потенциално може да се излекувате от самия страх от клаустрофобия. При проучвания с ядрено-магнитен резонанс е доказано, че 60-минутната флотационна терапия успокоява активността в амигдалата - мозъчния център за страх. Плаващите изпитват спад от 10 до 15 пункта в диастолното кръвно налягане в рамките на 10 минути. Вариабилността на сърдечната честота се подобрява. Ползите обикновено продължават между 26 и 32 часа, през които чувството за тревожност е намалено.

В студио Dupissima ви очакват специално изготвените за подарък ваучери за флотационна терапия, които са идеалната грижа за близките ви или за вас самите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР