Ребра на фурна и BBQ

Диана Шингарова 30 September 2022

Снимка: Диана Шингарова

 

Необходими продукти:
2,5 кг свински гърди (ребърца)
1/4 чаша соев сос
1/4 чаша сушен риган
2 супени лъжици лук на прах
2 чаени лъжички чесън на прах
1 литър сода с лимон и лайм или спрайт
1/2 чаша неподсладен сок от ананас или портокал, по избор
Барбекю сос:
1/2 чаша кафява захар
1/2 чаша гореща вода
1 чаша кетчуп
1/4 чаша медена горчица
1/4 чаша барбекю сос по избор
3 супени лъжици лимонов сок
1 чаена лъжички бял оцет



Намажете ребрата със соев сос. В купичка смесете ригана, лука и чесъна на прах. Намажете ребрата от двете страни. Прехвърлете в голяма тава за печене, покрийте с фолио и приберете в хладилника за една нощ. Загрейте фурната до 225 градуса. Добавете спрайта, без да заливате ребрата, покрийте с фолио. Печете 3 часа.

Междувременно направете сос за барбекю, като разтворите захарта в гореща вода, комбинирайте с останалите съставки. Запазете 1 чаша от соса за сервиране. Извадете ребрата от фурната, изхвърлете соковете, ако са останали такива. Намажете от двете страни със соса за барбекю. Сложете на BBQ за 10 минути, за да добият освен апетитен вид и опушен аромат. Сервирайте с още барбекю сос. Подходяща гарнитура са салата колсло, айсберг със сос със синьо сирене, зеленчуци на скара, също приготвени по различни начини батати и картофи, както и зелени салати.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР