Английски крем от цариградско грозде по рецепта на Мери Бери
Англия е известна със своите впечатляващи провинциални имения. Приемите и партитата, които са се случвали в тях през годините, са диктували тенденциите по отношение на храната. Потопете се в атмосферата им с Мери Бери, която ще ни разкрие тайната как да приготвяме модерни и вкусни рецепти, вдъхновени от историята.
Диана Шингарова 28 August 2022
Англия е известна със своите впечатляващи провинциални имения. Приемите и партитата, които са се случвали в тях през годините, са диктували тенденциите по отношение на храната. Потопете се в атмосферата им с Мери Бери, която ще ни разкрие тайната как да приготвяме модерни и вкусни рецепти, вдъхновени от историята.
Мери Роза Алийн Хънингс, по-известна на нашата публика като Мери Бери, е британска кулинарна писателка, готвачка и телевизионна водеща със завидна кариера. На 22-годишна възраст учи в кулинарното училище „Льо кордон бльо“ в Париж. След завършването му започва да се занимава с кулинарна журналистика, първо в списание „Housewife“, а след това в „Ideal Home“. Пише кулинарни книги, появява се на телевизионния екран. Оттогава досега Мери Бери е написала над 70 книги. Открива свое кулинарно училище, пуска на пазара собствен продукт – класически дресинг за салата. От 2010 година до днес участва като съдия или водеща на популярни във Великобритания кулинарни състезания. За приноса си към кулинарното изкуство през 2012 г. е удостоена с Ордена на Британската империя.
В четирите епизода на поредицата „Мери Бери – тайните на именията“ по канала 24 Kitchen ще видим някои от най-обичаните и величествени английски провинциални домове през призмата на храната.
Замъкът Хайклер в Хемпшир се прочу покрай снимките на сериала „Имението Даунтън“. Той е дом на осмите граф и графиня Карнарвън и е известен с едни от най-пищните и престижни уикенд партита в историята на английската аристокрация. Мери Бери открива какво е необходимо, за да се поддържа такъв дом днес, като се среща с всички членове на семейството и с персонала. Отвежда ни в кухнята на имението, където създава вкусни малинови тарталети за следобедния чай, превъзходна дивечова яхния и приготвя сложно меню за голяма тържествена вечеря в духа на Викторианската епоха, която завършва с изискания Английски крем с цариградско грозде и сироп от бъз, приготвен лично от графинята.
Бери отваря пред публиката вратите и на славната къща на Гудууд в Съсекс, на изящния замък Паудърхам в Девън и на царствения дворец Скоун в Пъртшир, Шотландия.
Английски крем от цариградско грозде по рецепта на Мери Бери
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 г зелено цариградско грозде
100 г захар
3 с.л. сироп от бъз
200 г пълномаслена течна сметана
100 г пълномаслено кисело мляко
листа прясна мента
Сложете зърната цариградско грозде в тенджерка заедно със захарта и сиропа от бъз. Бъркайте, докато захарта се разтопи, а плодовете омекнат.
Отделете 1/4 от омекналото цариградско грозде, а останалата част пасирайте. След това прецедете през фина цедка, като притискате с лъжица, за да се отделят люспите. Поставете крема от цариградско грозде в хладилник да стегне.
Разбийте сметаната до пухкавост. Добавете я към охладения крем заедно с киселото мляко. Разбъркайте до хомогенност.
Разпределете крема във високи стъклени чаши. Украсете с отделеното омекнало цариградско грозде и стръкче мента.