Тарталети с малини по рецепта на Мери Бери

Англия е известна със своите впечатляващи провинциални имения. Приемите и партитата, които са се случвали в тях през годините, са диктували тенденциите по отношение на храната. Потопете се в атмосферата им с Мери Бери, която ще ни разкрие тайната как да приготвяме модерни и вкусни рецепти, вдъхновени от историята.

Диана Шингарова 21 August 2022

Снимка: © SHINE TV LIMITED MMXV

Англия е известна със своите впечатляващи провинциални имения. Приемите и партитата, които са се случвали в тях през годините, са диктували тенденциите по отношение на храната. Потопете се в атмосферата им с Мери Бери, която ще ни разкрие тайната как да приготвяме модерни и вкусни рецепти, вдъхновени от историята.

Мери Роза Алийн Хънингс, по-известна на нашата публика като Мери Бери, е британска кулинарна писателка, готвачка и телевизионна водеща със завидна кариера. На 22-годишна възраст учи в кулинарното училище „Льо кордон бльо“ в Париж. След завършването му започва да се занимава с кулинарна журналистика, първо в списание „Housewife“, а след това в „Ideal Home“. Пише кулинарни книги, появява се на телевизионния екран. Оттогава досега Мери Бери е написала над 70 книги. Открива свое кулинарно училище, пуска на пазара собствен продукт – класически дресинг за салата. От 2010 година до днес участва като съдия или водеща на популярни във Великобритания кулинарни състезания. За приноса си към кулинарното изкуство през 2012 г. е удостоена с Ордена на Британската империя.

В четирите епизода на поредицата „Мери Бери – тайните на именията“ по канала 24 Kitchen ще видим някои от най-обичаните и величествени английски провинциални домове през призмата на храната.

Замъкът Хайклер в Хемпшир се прочу покрай снимките на сериала „Имението Даунтън“. Той е дом на осмите граф и графиня Карнарвън и е известен с едни от най-пищните и престижни уикенд партита в историята на английската аристокрация. Мери Бери открива какво е необходимо, за да се поддържа такъв дом днес, като се среща с всички членове на семейството и с персонала. Отвежда ни в кухнята на имението, където създава вкусни малинови тарталети за следобедния чай, превъзходна дивечова яхния и приготвя сложно меню за голяма тържествена вечеря в духа на Викторианската епоха, която завършва с изискания Английски крем с цариградско грозде и сироп от бъз, приготвен лично от графинята.

Бери отваря пред публиката вратите и на славната къща на Гудууд в Съсекс, на изящния замък Паудърхам в Девън и на царствения дворец Скоун в Пъртшир, Шотландия.

Тарталети с малини по рецепта на Мери Бери

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
175 г брашно
2 с.л. пудра захар
100 г меко масло
1 яйце от свободно отглеждани кокошки
За крема:
150 мл прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
25 г захар
25 г брашно
1 яйце от свободно отглеждани кокошки
75 мл пълномаслена течна сметана
Допълнително:
4 с.л. малинов конфитюр

За тестото сипете брашното в кухненски робот и добавете пудрата захар и маслото. Разбъркайте до получаването на маслени трохи. Добавете яйцето и разбийте до образуването на хомогенна топка тесто. Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете 8 кръгчета с малко по-голям диаметър от този на формичките за печене. Поставете кръгче тесто във всяка формичка и хубаво го притиснете по дъното и стените. Поставете формичките с тесто в хладилник за 20 минути. След това поставете парчета хартия за печене във всяка формичка, а върху нея изсипете зърна суров боб или ориз. Печете „на сляпо“ (прави се, за да може кората да поизсъхне, преди да добавите мокрия пълнеж, така се осигурява хрупкаво дъно и устойчива форма, б.р.) в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 10 минути.

За крема сипете прясното мляко в тенджерка и добавете ваниловия екстракт. Загрейте млякото – да не завира. В купа разбийте яйцето заедно със захарта и брашното до получаването на гладка кашичка. Добавете горещото мляко към сместа при непрекъснато и енергично разбъркване. Върнете сместа в тенджерката върху котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня и пресипете в плитък съд. Щом кремът изстине, добавете сметаната и разбъркайте до хомогенност. Напълнете охладените маслени кошнички с крем. Подредете малини върху крема. Загрейте малиновия конфитюр заедно с 1 с.л. вода в тенджерка, като разбърквате. Прецедете сместа.

Намажете малините с прецедения конфитюр за блясък.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР