Яхния от фазан по рецепта на Мери Бери
Англия е известна със своите впечатляващи провинциални имения. Приемите и партитата, които са се случвали в тях през годините, са диктували тенденциите по отношение на храната. Потопете се в атмосферата им с Мери Бери, която ще ни разкрие тайната как да приготвяме модерни и вкусни рецепти, вдъхновени от историята.
Диана Шингарова 11 September 2022
Англия е известна със своите впечатляващи провинциални имения. Приемите и партитата, които са се случвали в тях през годините, са диктували тенденциите по отношение на храната. Потопете се в атмосферата им с Мери Бери, която ще ни разкрие тайната как да приготвяме модерни и вкусни рецепти, вдъхновени от историята.
Мери Роза Алийн Хънингс, по-известна на нашата публика като Мери Бери, е британска кулинарна писателка, готвачка и телевизионна водеща със завидна кариера. На 22-годишна възраст учи в кулинарното училище „Льо кордон бльо“ в Париж. След завършването му започва да се занимава с кулинарна журналистика, първо в списание „Housewife“, а след това в „Ideal Home“. Пише кулинарни книги, появява се на телевизионния екран. Оттогава досега Мери Бери е написала над 70 книги. Открива свое кулинарно училище, пуска на пазара собствен продукт – класически дресинг за салата. От 2010 година до днес участва като съдия или водеща на популярни във Великобритания кулинарни състезания. За приноса си към кулинарното изкуство през 2012 г. е удостоена с Ордена на Британската империя.
В четирите епизода на поредицата „Мери Бери – тайните на именията“ по канала 24 Kitchen ще видим някои от най-обичаните и величествени английски провинциални домове през призмата на храната.
Замъкът Хайклер в Хемпшир се прочу покрай снимките на сериала „Имението Даунтън“. Той е дом на осмите граф и графиня Карнарвън и е известен с едни от най-пищните и престижни уикенд партита в историята на английската аристокрация. Мери Бери открива какво е необходимо, за да се поддържа такъв дом днес, като се среща с всички членове на семейството и с персонала. Отвежда ни в кухнята на имението, където създава вкусни малинови тарталети за следобедния чай, превъзходна дивечова яхния и приготвя сложно меню за голяма тържествена вечеря в духа на Викторианската епоха, която завършва с изискания Английски крем с цариградско грозде и сироп от бъз, приготвен лично от графинята.
Бери отваря пред публиката вратите и на славната къща на Гудууд в Съсекс, на изящния замък Паудърхам в Девън и на царствения дворец Скоун в Пъртшир, Шотландия.
ЯХНИЯ ОТ ФАЗАН
Необходими продукти:
2 фазана
2 с.л. олио
100 г пушен бекон
1 глава лук
2 стръка селъри
25 г брашно
300 мл натурален ябълков сок
300 мл горещ пилешки бульон
1 с.л. плодово желе
2 с.л. сос Уорчестър
3 пресни дафинови листа
250 г печурки
За сервиране:
картофено пюре
бланширани броколини
Отделете гърдите и бутчетата на фазаните. Отстранете кожата. Месото от гърдите нарежете на 3-сантиметрови парчета. Запазете фенерите, за да направите бульон. Поръсете парчетата месо със сол и черен пипер.
Загрейте чугунена или тенджера с двойно дъно. Сипете 1 с.л. олио и запечатайте парчетата месо и бутчетата, докато променят цвета си. Извадете ги в чиния.
В същата тенджера запържете нарязания на малки кубчета бекон заедно с нарязаните на едро лук и селъри. Разбърквайте в продължение на 2–3 минути. Поръсете брашното и разбъркайте добре за около минута. Добавете горещия пилешки или фазанов бульон, както и ябълковия сок. По желание добавете сос Уорчестър и сос Грейви. Добавете желето и разбъркайте. Овкусете със сол и пуснете дафиновите листа. Върнете месото в тенджерата. Захлупете и гответе на слаб огън 1–1 1/2 ч. 30 минути преди края добавете разрязаните на половинки гъби.
Сервирайте яхнията от фазан с картофено пюре и сварени на пара броколини.