Възрастта определя грижата за кожата

Козметичната грижа за кожата на 20-годишна възраст съществено се различава от тази, която би следвало да полагаме, преминавайки през 30-те, 40-те и 50-те си години

Люба Вангелова 30 June 2022

Козметичната грижа за кожата на 20-годишна възраст съществено се различава от тази, която би следвало да полагаме, преминавайки през 30-те, 40-те и 50-те си години. За ролята на гените за външността ни вече се знае достатъчно. Наясно ли сме обаче каква е ролята на епигенома в битката ни за красота и младост?

що е то епигеном

Епигеномът е съвкупността от белтъци, около която е обвито човешкото ДНК и която отговаря за  „прочита“ на генетичната информация. Ако генетичната информация е постоянна, то епигенетичната се променя с времето и зависи от възрастта, състоянието на организма, храната, тренировките и грижите, които полагаме за себе си.

20-те

През безгрижните 20 години най-важните моменти, за които трябва да се погрижим по отношение на кожата, са: достатъчно сън, здравословна храна и балансиран стрес. Това са трите „кита“ на това десетилетие от нашия живот, но тогава май дори на тях не обръщаме особено внимание. Това е и пиковият период на колаген в кожата. Неговото количество (както и това на еластина) е достатъчно, за да бъде тя свежа, плътна и стегната. Сега е времето за създаването на добрите навици за грижа. Защото те са залог за отлична кожа в бъдеще.

Лечение на акне / Ако се борите с възпаления, пробвайте точкова терапия със салицилова киселина или бензоил пероксид (отлично познато име на всички, страдащи от акне). Тези съставки помагат на кожата да се справи с бактериите, причиняващи проблема, балансират производството на себум и намаляват мазния филм по повърхността ѝ. Избирайте подходящ почистващ продукт.

SPF хидратиране / В основата на всяка добра козметична рутина е слънцезащитата. Хидратиращ крем с SPF е на първа линия в борбата с UV уврежданията. Той дава възможност за минимизирането на вредното действие на свободните радикали в дълбочина на кожата. Знаем, че UV лъчите са виновни за 80% от видимите признаци на стареене. Освен това нанасянето на слънцезащитен продукт с SPF 30+ е от основно значение за предотвратяване на рак на кожата.

Ретинол / Сигурно си мислите защо им е на 20-годишните ретинол, след като нямат бръчки? Новина: колагенът започва да се разпада още в средата на 20-те ви години. След като прехвърлите заветната цифра, всяка следваща година в дермата се произвежда с 1% по-малко колаген. Включването на ниски дози ретинол в нощната грижа може да забави значително признаците на стареене. Ретиноидите не само стимулират производството на колаген, но и помагат за изравняване на тена на кожата.

30-ТЕ

Това е възрастта, в която жените започват да мислят за антиейдж грижа. Естественият процес на стареене на кожата започва обикновено към края на 20-те и началото на 30-те. Производството на колаген започва да намалява, а кожата става по-тънка. Потните и мастните жлези също започ-ват да функционират по-забавено, което причинява сухота. В допълнение към ежедневния SPF, помислете за още козметични добавки.

Ексфолиране с AHA (алфахидрокси киселини) / Когато навършите 30, под повърхността на кожата започват да се случват много неща, които все още остават невидими. В дълбоките си слоеве дермата „губи опора“ и става по-малко еластична. Клетъчното обновяване в повърхностните слоеве (епидермиса) се забавя, тенът става по-вял, а повърхността изглежда по-отпусната. За подобряването на тези видими промени добавете AHA (алфахидрокси киселини) два или три пъти седмично. Тя освобождава кожата от натрупаните мъртви кожни клетки, намалява порите, изравнява повърхността на кожата и ѝ добавя тонус. Подходящо е да използвате почистващ продукт или пилинг със салицилова или млечна киселина – ще помогне за изброените по-горе резултати. Освен това потиска възпаленията и предотвратява появата на акне (което отдавна не е типично само за тийнейджърите).

Антиоксидантен серум / Антиоксидантите са ключов елемент от ежедневната грижа за красота след 30. Те действат като пожарогасители – потушават всякакви „пожари“, причинени от UV лъчите (едва ли сме перфектни в нанасянето на SPF). Серуми с витамин С, витамин Е и ферулова киселина помагат за възстановяването на кожата през деня.
Ретинол / Помислете за консултация с дерматолог, който да ви предпише ретинол с концентрация 0,25% за нощна грижа. Време е да прилагате грижа и за кожата на шията и деколтето – двете издайнически зони на възрастта.

40-ТЕ

Около средата на това десетилетие повечето жени навлизат в перименопаузата (фазата преди началото на менопаузата, която може да продължи години). Това означава, че хормоналният фон на тялото се променя, което се отразява на състоянието на кожата. Колагеновите и еластиновите влакна стават по-плътни, втвърдяват се и губят еластичност. Така се появяват дълбоките линии на стареене и бръчките. Антиоксидантите и SPF продължават да бъдат задължителни елементи в ежедневната козметична грижа. Но към тях трябва да се добавят и още.

Серум с пептиди / Пептидите са градивни елементи на кожата и изпращат съобщения до клетките ви, за да противодействат на стареенето. Ежедневното нанасяне на серум с пептиди помага за заличаването на мимическите бръчки.

Околоочен крем / Невероятно е, но има жени, които въвеждат околоочния крем в ежедневния ритуал за грижа доста по-късно от средата на 20-те си години. Ако не сте го направили, на 40 спешно имате нужда от включването му в грижата сутрин и вечер. Суперделикатната кожа в околоочната зона на тази възраст вече издава отдалеч степента на стареенето. Съставки като ретинол и антиоксиданти осигуряват най-добрите резултати.

Още по-силен ретинол / 40-те са моментът, в който е време за ретинол с по-концентрирана формула – 0,5 или 1%. Но преди да решите да увеличите нощната си доза ретиноиди, задължително трябва да се консултирате с дерматолог.

50-ТЕ

С менопаузата производството на хормони намалява, а това води до драстичен спад на производството на колаген. Идва времето на непрекъсната хидратация и дълбоко овлажняване на кожата, за да запази тя своята еластичност и блясък. След 50-те е препоръчително да се намали концентрацията на ретинол и честата му употреба, тъй като ретиноидите допълнително изсушават кожата, а целта е да се съсредоточите върху възстановяването на влагата ѝ.

Хиалуронова киселина / Изберете формула с висока концентрация на хиалуронова киселина (късо и дълговерижна), за да овлажни кожата в дълбочина.

Хидратация + серамиди / Епидермисът губи липиди (естествени мастни вещества на кожата), които поддържат кожната бариера хидратирана, а това прави бръчките по-дълбоки. С напредването на възрастта кожата става по-тънка (понякога дори прозрачна) и губи много от мастния си слой, който я поддържа плътна и еластична. Серамидите могат да помогнат за задържането на влагата и да ѝ придадат повече плътност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР