Ниската талия задължава

Завърналата се мода на ниската талия доведе със себе си и въпроса за плоския корем. Ниската талия често е обвинявана поне за част от хранителните разстройства

Люба Вангелова 14 July 2022

Снимка: pexels, unsplash

Завърналата се мода на ниската талия доведе със себе си и въпроса за плоския корем. Ниската талия често е обвинявана поне за част от хранителните разстройства.

Преди 10-ина години нейни пророци с релефно очертани коремни мускули бяха звезди като Кийра Найтли, Линдзи Лоън и Парис Хилтън. За разлика от 90-те, когато да имаш плосък корем беше подчинено на модните закони и се постигаше чрез постулата „Пий вода!“, днес нещата са различни. Съвременният начин на мислене свързва тази ефектна визия с тренировки и правилно хранене. А пиенето на вода има съвсем различна цел – най-вече здравето и красотата на кожата.

Дънките с ниска талия се завърнаха наистина триумфално. В Tiк-Tok хаштагът #LowRiseJeans се радва на повече от 80 милиона гледания. Полемиката струва ли си да се възроди тази тенденция, като че ли приключи с полата с екстремно ниска талия от колекцията за лято’2022 на Miu Miu – истински вайръл в социалните мрежи. Отговорът на дизайнерите е „Да!“. Включиха се брандове като Missoni, Blumarine, а заедно с тях по улиците на Ню Йорк заголиха талии it girls като Бела Хадид, Кендъл Дженър, Зоуи Кравиц, Емили Ратайковски и други.

Трябва ли да имаме тяло като тяхното обаче, за да сме в крак с новата тенденция? Движението Бодипозитив е в пълна сила и с милиони последователи, за голяма част от които видимият релеф и тънката талия са или спомен, или непризната мечта. Но да се сдобием днес с тези характеристики стана далеч по-лесно, отколкото преди 20 години – пластичната хирургия и апаратната козметология дават шанс за това, а тренировките са препоръчителни, без да са задължителни.



Разнообразие от процедури замества правилното хранене и спорта (но нека подчертаем, че за цялостния тонус и здраве те не могат да бъдат заменени с нищо), като освен оформяне на мускулатура те постигат и стягане на кожата в коремната област. Апаратните процедури са строени в служба на суетата и повелите за съвременна визия. Радиочестотните процедури, работещи в режим на ултрависоки честоти, въздействат на подкожната мастна тъкан, съкращават обема на подкожната мазнина, като същевременно стягат и уплътняват кожата. Радиочестотната енергия е ефективен метод, който стимулира производството на колаген тип 1 в подкожната тъкан, което води до чувствително подобряване на еластичността на кожата. Ултразвуковите технологии използват режима на високо функциониране на ултразвука (като кавитацията например). Ефективна е комбинацията между различните технологии на апаратите – радиочестотни с ултразвукови, вакуумни или инфрачервени и други.

Упорити мазнини лесно могат да се премахнат с помощта не на оперативна липосукция, а на апаратната процедура като TruSculpt 3D например – бърза, безболезнена, неоперативна, безопасна и ефективна, освен че стопява мазнини, тази терапия стяга и изглажда кожата. Използва се технологията на електромагнитните импулси, предизвикващи съкращаването на мускулите също както при тренировка. След процедурата тялото започва да изхвърля мазнините от разрушените по време на третирането мастни клетки.



Отлично позната процедура за моделиране на тялото, която често се прилага за оформяне на коремната област, е BodyTite. Тя използва технология за радиочестотна асистирана липолиза – чрез радиочестотна енергия се разграждат мазнините в дълбокия подкожен слой, след което се извеждат от тялото. Все пак за здравословното си функциониране тялото има нужда от мазнини, затова условието е да се запазят част от тях.

Друга разпространена процедура е VelaShape III. Тя използва 4 технологии – радиочестота, инфрачервена светлина, вакуум и масажни ролки. По този начин терапията ефективно стопява мазнини, извежда ги от тялото, стяга кожата и връща еластичността й. С помощта на VelaShape може значително да бъдат намалени подкожните мазнини в коремната област. Освен това е подходяща процедура за всеки.

След стопяването на мазнините и стягането и изглаждането на кожата идва ред на оформяне на мускулатурата… по „най-естествения“ апаратен метод – с помощта на StarFormer. Тази машина за мускули ги извайва, докато лежите, като използва принципа на магнитната стимулация. Пулсациите достигат мускулните влакна, подават сигнали на невроните и мускулите се съкращават. Дори се появява мускулна треска, също като при обикновена тренировка.



В един от епизодите на тв шоуто Keeping Up with the Kardashians Ким Кардашиян се подлага на процедурата EmSculpt и описва усещането: „Чувството е, сякаш тренираш за коремна преса, но всъщност не го правиш“. Процедурата допълва фитнеса, а за някои го заменя напълно. Всъщност, докато тренирате, рядко може да постигнете ефекта от 20 000 мускулни съкращения за 30 минути – това е равносилно на 6-часова тренировка за коремна преса. Само че тук ефектът е в дълбочина, на каквато упражненията трудно биха повлияли. Апаратните процедури със StarFormer и EmSculpt стимулират образуването на нови мускулни влакна, т.е. натрупване на мускули. Коремът става по-плосък, контурите на мускулите – по-изразени, а талията – по-тънка.

Едно е постигането на плосък корем, но съвсем друго – гладката кожа. След раждане или рязко отслабване понякога се налага справянето с отпуснатата и „неравна“ кожа. Случва се дори и ако сте имали идеална коремна мускулатура. Тук перфектно изпълняват задачата си апаратите, използващи звукови вълни, които разрушават мастните клетки, но и стимулират производството на колаген и еластин – кожата става по-плътна и еластична.

За плосък и стегнат корем роля играят и добрите гени. Природата не е заложила желаните плочки в програмата на всеки. Но с грижа и самодисциплина, с изграждането на трайни навици за здравословно хранене, спортуване и използване на съответната козметика можем да имаме красив корем дълго след отминаването на тенденцията за ниската талия. Защото модата на доброто здраве остава.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР