Красив ум: 8 от най-интелигентните актриси в Холивуд

Защото „умна и красива“ не е оксиморон, нито ирония

eva.bg 10 July 2022

Снимка: getty images/guliver

Те са не само красиви, но и умни. При това доста умни. И безкрайно талантливи.

Разказваме ви накратко за 8 актриси, които имат завидни постижения и извън Холивуд. С IQ до небесата, с образование и солидни знания в различни сфери и езици, те показват, че славата и блясъкът на червения килим са само брънка от успешния им път. А кой да предположи, че точно Фийби от „Приятели“ ще попадне в този списък?

Натали Портман има бакалавърска степен по психология от Харвард и е завършила курс в Еврейския университет в Йерусалим. Записва се в Харвард като Натали Хершлаг, нейното рождено име, за анонимност. Според преподавателите й е била изключителен студент. Публикувана е два пъти в научни списания, както и на сайта на университета.

Звездата от „Първичен инстинкт“ е с IQ 154. Шарън Стоун показва академичната си дарба още като дете и е приета във втори клас на 5-годишна възраст. На 15 е приета в Edinboro University of Pennsylvania със стипендия за творческо писане, но прекъсва и заминава за Ню Йорк, за да преследва кариера на модел. През 2016 г. завършва успешно образованието си.

Няма да крием, че Ашли Джъд е една от любимите ни актриси. Завършва университета в Кентъки със специалност с френски език, антропология, история на изкуството, театър и женски изследвания. През 2010 г. получава магистърска степен по публична администрация в Харвард с фокус върху равенството между половете.

Една от най-красивите актриси на Холивуд, Кейт Бекинсейл, завършва специалност по френска и руска литература в Оксфордския университет. Британката говори свободно френски, руски и немски език.

След като завършва гимназия с отличие, Мира Сорвино е приета в Харвард. Заминава за една година за Китай по програма за обмен на студенти. В Пекин научава мандарин и започва да го говори свободно. Завършва престижния университет със специалност Източна Азия.

Преди да стане известна като Фийби Бюфе от най-хитовия сериал на 90-те, Лиса Кудроу завършва колежа Vassar със степен по биология. След дипломирането си започва да работи с баща си, който е специалист по главоболие. Двамата заедно разработват проучване върху доминирането на полукълбата и видовете главоболие.

От умната малка Хърмаяни в „Хари Потър“ до Ема Уотсън, горд възпитаник на Браун и Оксфорд. Актрисата е и посланик на добра воля към ООН за защита правата на жените.

Обичаме я от „Телма и Луис“! Джина Дейвис има бакалавърска степен по драматургия от Бостънския университет. Носителката на „Оскар“ владее шведски, свири на няколко музикални инструмента и е член на Mensa. Организацията приема само членове с IQ равно или по-високо от 98. Твърди се, че това на актрисата е 140. През 2009 г. Дейвис получава почетна докторска степен от колежа Bates за работата си чрез Geena Davis Institute on Gender in Media, организация с нестопанска цел, анализираща представянето и поведението на половете в медийната индустрия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР