Инструкция за здраве - лимфоток на скорост

Люба Вангелова 11 April 2022

По-малко физическо натоварване, повече изкусителни празнични менюта, вероятна смяна на полети, последвана от смяна на климата в далечни екзотични дестинации... Всичко това може да причини застой на лимфата, което на свой ред да доведе след себе си не само неприятни естетични последствия за кожата, но и за здравето като цяло. Нисък тонус и целулит са симптомите на застояла лимфа. Какво ще помогне най-добре да я раздвижим и да подобрим лимфотока?

Лимфодренажен масаж

Един от най-ефективните начини да се ускори движението на лимфата и заедно с това да се изведе от междуклетъчните пространства излишната течност е лимфодренажният масаж. Той е основата на антицелулитния масаж и представлява нещо като ръчна липосукция. Буквално за няколко сеанса излишните обеми и целулитът намаляват. В допълнение може да бъде добавена и пресотерапия, която доста ефективно раздвижва застояла лимфа.



Самомасаж

Той трябва да е част от ежедневната рутина – проста, но много ефективна процедура. Всичко, което е необходимо за нея, е ексфолираща ръкавица или четка. Разтриването на кожата може да помогне за по-бързото събуждане сутрин и да активира лимфната система. Самомасаж е добре да се прави и след тренировка – помага излишните токсини да напуснат организма по-бързо.

Хранене

За подобряване работата на лимфната система не по-малко важно е храненето: 25 г фибри на ден е правило, което винаги е в сила. Колкото повече преси сезонни плодове и зеленчуци са в менюто, толкова по-лесно организмът се справя сам с почистването си. Важно остава пиенето на чиста вода. Добавен лимон в нея ускорява метаболизма. Кафето е винаги добра идея, но в разумни граници – специалистите „разрешават“ до 4 кафета на ден.

Парна баня

Редовното пребиваване в парната баня не само стимулира лимфотока и кръвообращението, но и излишните килограми напускат тялото. Особено добре за раздвижване на лимфата помага масажът с брезови клонки (или клонки от елша, липа, от лечебни треви). Тук може да се включи и самомасаж с четка и ексфолиране на тялото със смес от равни части мед и морска сол. Посещението в парна баня с цел поддържането на идеален лимфоток трябва да бъде не по-малко от един път в седмицата.

Физическа активност

Най-лесният и достъпен начин за раздвижване на лимфата са лимфодренажните подскоци веднага след ставане сутрин. Този ритуал помага бързо да се лишите от задържаните течности. Не по-малко добри за лимфодренаж са разходките с бързо ходене за около 30-50 минути и различни видове нискоинтензивни аеробни натоварвания: плуване, колоездене, танци, тренировки на кардиотренажор и др. Освен това съществуват специални тренировки, състоящи се от упражнения против лимфостаза (силно подуване и отичане на крайниците).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР