Дългогодишно приятелство с хиалурона

Люба Вангелова 15 March 2022

Снимка: Люба Вангелова

Преди да започна разказа си за продуктите за съхраняване на младостта на кожата ми, с които не се разделям вече втора година, нека ви напомня защо темата за хиалуроновата киселина е не просто важна и основна, а се превърна във фундамента на грижата за здравето и красотата ни.

Потърсете в интернет съвети за грижа за кожата и бързо ще попаднете на хиалуронова киселина, естествено съдържащо се в организма ни вещество, което се използва от тялото за всичко - от заздравяване на рани до лекуване на възпаления.

Всъщност в тялото на един 70-килограмов човек има приблизително 15 грама хиалуронова киселина във всеки един момент, като половината от това количество се съхранява в кожата. Не е чудно тогава, че тази съставка винаги е горещата тема в бюти индустрията и основна в козметичните формули на всякакви продукти за грижа.

КАКВО ПРАВИ ХИАЛУРОНОВАТА КИСЕЛИНА?

Важно е разграничението между изкуствената хиалуронова киселина (видът, който се съдържа в инжекционните филъри и кремовете за локално приложение) от естествената хиалуронова киселина, която се произвежда и използва от тялото. Естествената хиалуронова киселина винаги присъства в тялото. В кожата тя се свързва с водата, като й помага да остане хидратирана, еластична и здрава. Също така играе важна роля в поддържането на други органи на тялото като очите, ставите и съединителната тъкан. Според някои изследвания хиалуроновата киселина играе роля и в подпомагането на тялото да произвежда нова костна тъкан. Както стана дума, около половината от хиалуроновата киселина на тялото ни се намира в кожата. С течение на времето фактори като излагане на слънце и нормално стареене могат да намалят значително количеството, произведено естествено в тялото ни.

ХИАЛУРОНОВАТА КИСЕЛИНА В КОЗМЕТИЧНИТЕ ПРОДУКТИ

Продуктите, които съдържат хиалуронова киселина, могат да бъдат разделени в три категории: инжекционни дермални филъри, продукти за локална грижа за кожата и орални добавки с хиалуронова киселина. Използвани локално, ефектите на хиалуроновата киселина върху кожата са доста различни от тези при инжекционното й въвеждане. Благодарение на мощния си потенциал да се свързва с водата, нанасянето й локално чрез кремове, серуми и маски изключително помага за постигането на ефекта на по-хидратирана и еластична кожа. Подобно на филърите, продуктите за локално нанасяне също могат да направят бръчките по-малко видими. Хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло преминава по-лесно в по-дълбоките дермални слоеве. Това означава, че 8 седмици на приложение са достатъчни, за да се забележат първите резултати като по-фина и еластична кожа. Едновременно с това намалява дълбочината на бръчките и подобрява хидратацията на кожата.

ПРЕДИМСТВА НА ХИАЛУРОНОВАТА КИСЕЛИНА

Козметичните продукти само забавят признаците на стареене и ги правят по-малко видими, но не са бутон “пауза” за годините. От гледна точка на грижа, ефектите от формулите с хиалуронова киселина са намаляване на количеството на бръчките и на тяхната видимост. Текстурата на кожата се изглажда, с времето става по-хидратирана и еластична. Причината за това е увеличената й способност да задържа вода. Всичко това са фактори, които намаляват общите признаци на стареенето на кожата.

И все пак, когато откриете продукти, водещи до реално подобрение на вида на кожата, на нейната текстура и усещане, препоръчвам ви да ги внедрите в ежедневните си ритуали за грижа на пълни обороти, за да се възползвате от този техен ефект. Хидратираната кожа е здрава кожа, а ползите от хиалуроновата киселина за хидратацията на кожата я правят полезна, динамична съставка, която има място във всяка рутина за грижа за кожата против стареене.

ОТ ТЕОРИЯ КЪМ ДЕЙСТВИЕ: HYALURONIC GOLD НА BIOTEN

Хиалуроновата киселина се ползва с репутацията на съставка, която може да въздейства като магия върху кожата ви. В продуктите на Bioten тази репутация е заслужена. Дойде моментът за конкретни примери от моето ежедневие, които доказват на практика всичко казано по-горе. Става дума за линията антиейдж продукти за грижа за кожата за жени Hyaluronic Gold.

Дневен крем / Дневният крем против бръчки Hyaluronic Gold на Bioten притежава върховна сила за съживяване младостта на кожата. Както вече съм ви разказвала, името на линията е комбинация от имената на двете активни съставки - Hyaluronic Booster и Golden Proteins. В дневния крем 85% от съставките са от естествен произход, а самият Hyaluronic Booster е комплекс от три типа хиалуроновата киселина: такава със запълващ бръчките ефект, хиалуронова киселина с ниско молекулярно тегло и стимулатор на хиалуронова киселина и колаген. И трите типа са включени във формулата на всички продукти от линията. Но дневният крем има задачата да посреща и обезврежда най-силните агресори - тези на околната среда през деня. За това му помагат 30 милиона (!!!) хиалуронови капсули и съответно златните протеини, които увеличават синтеза на хиалуронова киселина и така подпомагат действието й: запълват видимите бръчки и намаляват тъмните петна по кожата. Допълнителен ефект е защитата от инфрачервена светлина и вредното въздействие на видимата дневна светлина.

Серум / Най-важният помощник на дневния крем е уплътняващият перлен серум Hyaluronic Gold Serum, който съдържа 90% естествени съставки във формулата си. При изпомпване на количеството, перлите се разпукват, като освобождават активните съставки непосредствено преди нанасянето им. Тази перлена технология увеличава ефективността на продукта, а формулата му е подсилена с екстракт от ферментирал ориз и витамин В3. Серумът се нанася винаги преди дневния крем за лице и подпомага неговото действие, като прави кожата по-мека и видимо по-плътна. Всъщност серумът не е запазен само за деня - аз лично го нанасям и вечер преди нощния крем.

Нощен крем / Във формулата на нощния крем против бръчки се съдържат 93% съставки от естествен произход, а нощният режим за почивка на кожата дава възможност за пълноценно разгръщане на ефекта на уплътняване. През нощта най-добре се възстановява кожата и се изглаждат бръчките. При мен ефектът се изразява във видим тонус на сутринта и равен цвят на лицето.

 

Околоочен крем / Най-важният му ефект е видимо намаляване на тъмните кръгове - особено забележим е сутрин. Това прави околоочният крем от линията Hyaluronic Gold на Bioten незаменим за мен. Тънката ми кожа моментално се предава пред недоспиването и умората, и тъмните кръгове около очите ми се появяват много лесно. Но този крем буквално ме спасява. Не оставам без него никога. Също като серума го ползвам сутрин и вечер.

ОТГОВОРНОСТТА Е ГРИЖАТА ЗА ПРИРОДАТА

Bioten отговорно декларира мерките, които полага като грижа за природата в процеса на производство на продуктите си. Конкретно в цялата серия Hyaluronic Gold те са:

  • дневният и нощен крем са в стъклени бурканчета от 30% рециклиран материал;

  • всички четири продукта са със 100% рециклируеми опаковки, със FSC сертифициран картон от отговорни източници;

  • ISO 50001 сертифицирана фабрична система за управление на енергията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР