Мег Райън на 60

Тя е много повече от „кралица на романтичната комедия“

eva.bg 20 November 2021

Снимка: getty images/guliver

Актрисата, която е известна най-вече с ролите си в „Когато Хари срещна Сали“, „Имате поща“ и „Безсъници в Сиатъл“, учи журналистика в Нюйоркския университет, когато някак случайно открива истинското си амплоа. С надеждата да спечели допълнителни пари, Райън участва в сапунената опера „As the World Turns“, както и в телевизионни реклами. Скоро напуска университета, за да преследва кариерата на актриса.

През следващите години Мег Райън се утвърждава бързо като кралицата на романтичната комедия. Първата си голяма роля получава през 1989 г. – участва заедно с Били Кристъл в „Когато Хари срещна Сали“. Емблематичният филм й носи номинация за „Златен глобус“. „Безсъници в Сиатъл“ (1993), където си партнира с Том Ханкс, има огромен успех и боксофис от над 200 млн. долара.

През 90-те и малко след 2000 г. Мег Райън продължава да се снима в романтични комедии. Спомняме си „Френска целувка“ с Кевин Клайн, „Болни от любов“ с Матю Бродерик, „Имате поща“ с Том Ханкс и „Кейт и Леополд“ с Хю Джакман. Изявява се и извън сферата на романтичната комедия – избира предимно независими продукции. В един момент обаче актрисата буквално изчезна от Холивуд.

„Би било наистина страхотно, ако хората осъзнаят, че звездите са просто хора със същите слабости и недостатъци, а не някакви съвършени идоли.“
В свои интервюта Мег Райън споделя, че винаги е изпитвала смесени чувства към етикетите, които и зрители, и критици й поставят. Неведнъж се опитва да избяга от типа на „доброто момиче“ със сини очи, невинна усмивка и златисти къдрици, но на кастинги почти няма шанс да получи различна роля. С трилъра „In The Cut“ (2003) успява. Филмът, проследяващ противоречивите отношения между учителка и полицейски детектив (Марк Ръфало), съдържа няколко секс сцени, които скандализират публиката. Критиката също се произнася много остро, най-вече заради голотата във филма. На премиерата Мег Райън е попитана как се чувства, след като вече не е любимката на Америка, позната от романтичните комедии, а тя отговаря: „Имам 30 филма зад гърба си и само 7 от тях са романтични комедии. Така че не знам какъв е типичният за Мег Райън филм.“

Таблоидите се обръщат срещу нея дори по-рано. Мег Райън има кратка връзка с Ръсел Кроу по време на снимките на филма „Доказано жив“ (2000). Тогава тя все още е омъжена за Денис Куейд. Двамата са разделени от лятото на 2000 г., а разводът е финализиран година по-късно. Не след дълго се разбира и за многобройните изневери на Куейд, но таблоидите лепват на Мег Райън етикета „скарлетка“ заради връзката й с Кроу, който също получава негативни реакции. Според Мег нещата са били представени некоректно в медиите.

„Ръсел понесе голям удар. Беше там в края на брака ми, но този край не беше по негова вина. Бях пълна каша, нараних го. Не можех да бъда в друга дълга връзка, не беше моментът за това. И прекратих всичко.“
Връзката с Ръсел Кроу и ролята във филма „In The Cut“ са двата преломни момента в живота и кариерата на Мег Райън. Въпреки последиците и изолирането й от Холивуд актрисата признава, че всичко това е било дар за нея. Разбрала е, че човек няма контрол върху собствения си имидж, което я е освободило – престанала е да се интересува кой какво мисли за нея. Преди обаче да постигне този баланс, Мег преминава през много тежък период. Дори в интервю споделя, че ако започва кариерата си сега, никога не би станала актриса.

„Чувствата ни с Холивуд бяха взаимни.“
Между 2003 г. и 2009 г. Мег Райън се снима в шест филма, които са по-скоро неуспешни. След 2009 г. има епизодични роли в телевизионни продукции. В сериала „Picture Paris“ (2018) е в главна роля. От 2011 г. е с музиканта Джон Меленкамп. След 8-годишна връзка актрисата разваля годежа. През 2015 г. Мег Райън направи своя режисьорски дебют. Очевидно след всичко й е по-комфортно да е зад камерата, защото самата тя споделя, че харесва актьорството, но че режисьорската работа е нещо много по-голямо. Филмът е „Итака“ и в него актрисата (освен че е режисьор на филма, Райън има и роля в него) си партнира с Том Ханкс и сина си Джак Куейд, който засега има доста успешна кариера. Мег има още едно дете – осиновява момиченце.

„Има по-важни разговори от това, как жените изглеждат и как остаряват.“
В последните години Мег Райън избягва светлините на прожекторите. Изключение бе появата й този септември на откриването на Музея на филмовото изкуство в Лос Анджелис. Видяхме триумфа на една уверена в себе си и удовлетворена от живота си жена на почти 60 години. И каквото и да говорят за пластичните корекции по лицето й, ние разпознахме същите онези сини очи, които не лъжат. Може би Мег Райън наистина се завръща, защото на 4 ноември блестеше на червения килим на amfAR Gala Los Angeles 2021 в Pacific Design Center. Инициативата е ежегодна и е посветена на набиране на средства за разработване на проучвания на СПИН. Тазгодишното издание беше и в чест на модния дизайнер Джеръми Скот.

„Обичам годините си, обичам живота си такъв, какъвто е сега. И да, обичам човека, в когото се превърнах.“

Харесваме те, Мег! Честит рожден ден! На 19 ноември тя стана на 60. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР