Капри на Де Сика

Едно от най-ексклузивните места на остров Капри принадлежи на актьора комик и шоумен на италианското кино от последните години, когото гледахме неотдавна във филмовата поредица „Бедни, но богати“ по bTV – Кристиан де Сика. Да, фамилията би трябвало да ви е позната – той е син на големия италиански режисьор Виторио де Сика.

Елка Влаховска 10 August 2021

Снимка: lionard

Едно от най-ексклузивните места на остров Капри принадлежи на актьора комик и шоумен на италианското кино от последните години, когото гледахме неотдавна във филмовата поредица „Бедни, но богати“ по bTV – Кристиан де Сика. Да, фамилията би трябвало да ви е позната – той е син на големия италиански режисьор Виторио де Сика.

"За първи път видях Капри, когато бях на девет години – казва Кристиан де Сика. – С майка ми отидохме да посетим баща ми Виторио де Сика, който беше на снимачната площадка на „Златото на Неапол“ със София Лорен и Силвана Мангано. Бях омагьосан от атмосферата.“



Със съпругата си Силвия Вердон актьорът купува емблематична за историята на острова вила през 1996 г. Италианските журналисти наричат семейството „двойката от неръждаема стомана“. И може би точно тази семейна спойка успява да превърне един исторически имот в емблема на долче вита.

Но да се върнем назад. Вилата е част от историческата резиденция Quattro venti. Проектирана е и построена от американския художник символист и поет Елиху Ведер през 1900–1903 г. на склона на планината Соларо. Въпросният поет-художник е първият символист в САЩ, който превежда и илюстрира персийския поет Омар Хаям.

Вилата на семейство Де Сика се намира на мястото, където някога се е намирало ателието на художника Ведер. През годините, разбира се, е доизграждана и реставрирана. Историята разказва, че от началото на 20. век съдбата на вилата продължава да бъде тясно преплетена със света на изкуството: носеща името I Quattro Venti („Четирите вятъра“), тя е продадена на британския благородник граф Хенри Брустър и е мястото, където той създава многобройните си акварели, вдъхновени от Неаполитанския залив (да си припомним, че и Чърчил години по-късно се усамотява периодично на остров Мадейра в Португалия да рисува акварели, съзерцавайки морската шир, докато решава съдбините на човечеството).

По времето на Елиху Ведер там е поканен и британският писател Д. Х. Лорънс, който работи във вилата по скандалния си роман „Любовникът на лейди Чатърли“.

В т.нар. ера на джаза през 20-те години на миналия век тази вила е събирателно място за писатели, художници и филмови звезди. Тя запазва артистичното си ДНК през годините. В края на 30-те години на миналия век, независимо че е продадена, продължава да приема „странни птици“ от артистичните среди. Магията, която създава, допринася за харизмата на острова, днешното лятно средище на най-богатите и известните в света, които желаят да бъдат там инкогнито.

От вилата се открива прекрасна гледка към самия остров и към залива на Неапол. Обкръжена е със стари маслинови и цитрусови дървета. Техните възлести, натежали стволове съхраняват тайните на разговорите, които са водели разхождащите се между тях през годините назад. В същото време духът на модерните времена се усеща – вилата е само на 10 минути пеша от емблематичното място за световния светски живот през август – Пиацета, централния площад на Капри.

Вилата с площ 250 квадратни метра, разпределени на два етажа, в последните години е напълно обновена с качествени материали и внимание към детайла. Големият панорамен хол е достъпен от една от двете тераси с изглед към морето. Високите сводести тавани и големите прозорци с изглед към зелената градина и морето я изпълват с великолепна светлина. Всекидневната е допълнена от кухня и баня.

Част от хола може да се използва и като спалня. Благодарение на изтеглящите се системи за засенчване терасата се превръща в напълно независимо пространство с баня и удобни гардероби. От двете страни на хола са двете големи тераси, които подсказват колко независима и подходяща за партита може да бъде тази среда, оборудвана за пълен комфорт.  

Дори и на покрива има тераса, защото истинският „диамант“ на преживяването тук е гледката.

Две двойни спални с достъп от терасата осигуряват плавния и незабележим преход на настроението „вън-вътре“. Наблизо има и малка самостоятелна къща, която се използва като спа зона, с великолепни мозайки и баня.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР