Скариди саганаки

Диана Шингарова 18 July 2021

Снимка: Диана Шингарова

В гръцката кухня има цял куп ястия, които се наричат саганаки. Наименованието идва от името на съда, в който се готви. Скариди саганаки може да поднесете като предястие или основно.

Необходими продукти за скаридите:
20 броя средно големи скариди
1/4 чаша зехтин
2 скилидки чесън, ситно накълцани
500 г скариди, обелени и почистени
3 с.л. узо
За доматения сос:
1 глава лук, нарязан на ситно
 1 червена чушка, нарязана на ивици
200 г чери домати
 1/2 ч.л. едро смлян лют пипер
1/2 с.л. сушен риган
1/4 ч.л. червен пипер
1 чаша доматен сос
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
по желание добавете и пресен босилек, и 1-2 звездички анасон
За финал:
3/4 чаша гръцко сирене фета
или козе сирене, натрошено
1 малка връзка нарязан пресен магданоз



Овкусете скаридите с чесъна и половината зехтин. Сгответе ги за кратко в предварително загрят тиган, по минутка от всяка страна, и залейте с узо. Оставете скаридите да си почиват, докато приготвите богатия доматен сос.
В останалия зехтин сгответе лука и чушката. Добавете чери доматите и червения пипер. Добавете доматения сос и ригана, лютия пипер, черния пипер и посолете. На този доматен сос много добре пасва пресният босилек. Ако имате такъв, използвайте го смело. Ако искате още повече анасонови нотки в ястието, добавете 1-2 звезди анасон. Гответе за кратко, докато се смесят вкусовете.

Прехвърлете доматения сос в тавичка за печене. Наредете отгоре скаридите. Поръсете със сирене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути. Поднесете ястието топло, поръсено със ситно накълцан пресен магданоз.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР