Сексът е джаз, Чарли!

Адриана Попова 28 December 2020

Има хора, които никога не си срещал и може би никога няма да срещнеш, но усещаш, че са свестни. С Антон Велчев от няколко години насам си разменяме имейли по банални причини, доколкото книгите могат да са такива. Антон Велчев ми изпраща информация за новите книги на издателство „Бард“, аз понякога му връщам имейли с молба да получим съответната книга. И този човек винаги успява да ми вдигне настроението с отговорите си – приятелски, без да се прекрачват границите на личното пространство, винаги с бонус от емоция като малък, добре опакован подарък.

Наскоро Антон писа, за да обясни, че е започнал собствен проект – „Говоран“, заедно с художника Петко Чернев. Двамата са подготвили колекция „КнигоЧанти с тиранти“ – екочанти с авторски щампи, свързани с определени книги с идеята да се намали използването на еднократни найлонови торбички в книжарниците. Да се насърчи четенето също, като на платнените чанти са изписани интересни цитати, които могат да „раздразнят“ апетита ни за книги. „Говоран“ има и още една цел. Да събере средства за провеждането на лятно училище за изкуства за деца, лишени от родителска грижа, в което се правят работилници по изобразително и приложно изкуство, малка пластика и керамика, музика, народно пеене и танци, театрално и цирково изкуство, плъстарство, фотография, радиожурналистика, стенопис, йога за деца, екология, билкарство, земеделие, етнология, традиционно приготвяне на хляб и други.

Проектът се финансира изцяло с дарения и се провежда с помощта на доброволци.  Училището се казва „Оцвети ми лято“, тръгва за първи път през 2008 година, но последните две години не се организира заради липса на средства.

Истината е, че през това време децата не спират да растат, да имат емоционални нужди и нужда от примери за подражание, любопитството им трябва да бъде насочвано в добри посоки, за да не страдаме после като общество от прекършени съдби.

Книгочантите с тиранти могат да са не просто смислен, весел, екологичен подарък за празниците, те са добър подарък през цялата година, който да ни подсеща в духа на Виктор Пасков, че не само сексът, животът е джаз, Чарли! И, Чарли, една малка помощ е с цената на усмивка!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР