Коктейл със скариди

Диана Шингарова 30 December 2020

Снимка: Диана Шингарова

Ако трябва да опишем с няколко думи това ястие, то те са: ретро, носталгично, харесва се от всички, ефектно и запомнящо се. Какво повече ни трябва за начало на пищно тържество.

Необходими продукти за 4 порции: Започнете с приготвяне на сос Мари Роуз. Сосът е популяризиран през 60-те години на миналия век от британския готвач на знаменитостите Фани Крадок. Лесната му версия се приготвя, като смесите: 3 с.л. майонеза, 3 с.л. йогурт, 1 с.л. кетчуп, глътка сос Уорчестър, глътка бренди, лимонов сок и черен пипер. Акцент в ястието ще бъдат кралските скариди. Ще ви трябват 8 броя. Сгответе ги на тиган с малко зехтин и 2 големи скилидки чесън. За чесъна използвайте преса за чесън, така ще извлечете максимално аромат за ястието. Гответе скаридите и от двете страни, докато добият апетитен коралов цвят. Оставете настрани, ще ви трябват накрая.

За основата на скаридения коктейл използвайте 200 г сготвени и обелени малки скариди, 180 г пушена сьомга, 1 авокадо, 1/2 краставица, 2 домата, 10-ина листенца прясна мента, шепа кресон, 1/2 салата айсберг. Нарежете на ситно айсберга, обеленото авокадо, доматите и краставицата. Разпределете между четири чаши, чинии или купички. Добавете по малко мента и кресон във всяка чаша. Сложете ред скариди и сьомга и залейте със сос Мари Роуз. Поръсете с щипка пипер. Добавете по 2 кралски скариди на всяка порция. Поднесете с резен лимон. Малко хляб, намазан с масло, също подхожда на ястието.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР