Кифлички (hot cross buns)

Диана Шингарова 29 April 2020

Снимка: Диана Шингарова


Необходими продукти за 12 кифлички: 3½ чаши бяло брашно (плюс допълнително за омесване), 50 г захар, ½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче, ½ ч.л. канела, 1/4 ч.л. джинджифил, щедра щипка сол, 60 г масло, 300 мл мляко, 1 ч.л. суха мая, 1 яйце, разбито, ½ ч.л. настъргана кора от лимон, ½ ч.л. настъргана кора от портокал, 90 г сушени боровинки, 90 г захаросани цитрусови кори или стафиди.

Начин на приготвяне: Смесете брашното, захарта, индийското орехче, канелата, джинджифила и солта в голяма купа. Направете кладенче. В друг съд смесете маслото и млякото и затоплете, докато маслото се разтопи. Охладете до 38оC и добавете маята. Оставете да поседи около 5 минути, докато се активира маята. След това добавете яйцата и цитрусовите кори. Добавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте, докато се оформи тесто.

Месете тестото върху набрашнен плот около 20 минути, добавяйки му около ½ чаша брашно. Сложете го в голяма купа, покрийте и приберете на топло за около 1½ часа или докато удвои обема си.

Добавете сушените плодове и захаросаните цитруси. Омесете, така че да се разпределят равномерно. Покрийте и оставете тестото да си почине още 10 минути, след което го разделете на 12 равни части и оформете топки. Наредете ги в тава върху намаслена хартия за печене с разстояние между тях и ги оставете отново на топло да втасат. С много остър нож направете разрез на кръст върху всяка кифличка и печете до златисто. Поднесете топли или на стайна температура с добавка масло.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР