Класически френски мадлени
Диана Шингарова 10 April 2020
Тези класически френски мадлени са леки, пухкави и толкова добре се съчетават с чаша чай!
Необходими продукти за 20 мадлени: 90 г масло, разтопено до покафеняване и охладено, плюс масло на стайна температура за намазване на формите за печене, 80 г захар, плюс допълнително за формите, 80 г брашно, 1/4 ч.л. портокалова вода, настъргана кора и сока от половин малък лимон, 2 яйца с отделени белтък от жълтък, пудра захар за сервиране.
Начин на приготвяне: Сложете разтопеното масло, захарта и брашното и разбъркайте добре. Добавете портокаловата вода, лимоновата кора и сока, и отново разбъркайте добре. Добавете жълтъците и отново разбъркайте. В отделна купа смесете белтъците и солта. Разбийте ги до твърда пяна и ги добавете към приготвената смес.
Загрейте фурната до 180оC. Намаслете формата за печене на мадлени. Поръсете с малко захар. Печете до леко покафеняване на краищата. Извадете мадлените върху решетка и ги оставете да изстинат напълно.
По желание поръсете с пудра захар точно преди да поднесете.