5 стаи за мечти

Детската стая не е само за подслон и отглеждане на детето, тя е неговата лична територия за мечти, игри и лудории. Дибла представя пет интериорни решения за детска стая

Елка Влаховска 11 January 2020

Снимка: nikki candelero, форма-D

Детската стая не е само за подслон и отглеждане на детето, тя е неговата лична територия за мечти, игри и лудории. Как чрез дизайна на това обикновено неголямо помещение в дома можем да развием фантазията и да научим детето да търси красивото и комфорта? Подканяме ви да откриете отговора на този въпрос.

1. Териториално равноправие
Концепцията за избор на цветове по полове вече е отживелица, затова тези жълто-зелени, топли и пъстри цветове в комбинация с бяло и с дърво са на място тук, в стаята, обитавана от момче и момиче. Съществува проблемът с пространството – затова конкретно в тази детска стая гардеробите и шкафовете са под едното легло. Леглата са на две нива, а преход от едното към другото е къщичката по средата, така че децата да не си навлизат в личното пространство, когато не желаят. В къщичката на първия етаж може да се играе, а през тази на втория може да се преминава като през тунел.



2. В дълбините
Морската тематика властва в дизайна на тази детска стая. Тя е разработена по много оригинален начин на 19 кв. метра площ. Комфортът на обитаване изисква  пространство, като чрез повдигането на леглото е осигурено място за четене и игра, а в композицията е включено и място за учене. Различните „морски“ детайли обаче превръщат това наглед обикновено помещение за живеене в поле за развихряне на детската фантазия. Има толкова много морета и океани за изследване и за покоряване!



3. Градски пейзажи
В момента детето, за което е проектирана стаята, е на прага на нов етап от живота си – тийнейджърството. Затова розовото и темата „принцеса“ са изместени от нов оригинален дизайн, в чийто център е „градът“. Розовият цвят се е превърнал в червен, замъците и каляските – в квартали и автомобили, всичко в стаята е движение и развитие – точно какъвто е тийнейджърският живот.

4. Под покрива на щастието
Според интериорните проектанти децата, дори и най-малките, изключително много се вълнуват за дизайна на своята стая. Заедно с родителите си те гледат визуализациите и си чакат стаите точно такива, каквито са на картинката. Така в тази стая се осъществяват на живо дървената люлка, окачена на тавана, и дори плюшеното куче, което лежи на пода. В тази детска стая люлката е на куки и карабинери и всичко може да се променя при желание – да се поставят въжета за катерене например или люлка тип хамак, тоест възможността за промени според желанията е налице.



5. Геймърски страсти
В избраната комбинация от материали и цветове стаята може да се използва до тийнейджърска възраст. Стените са изрисувани от Насимо (известен графити артист), който много се въодушевява, когато вижда интериорния проект. След разговор с малкото момиче, чиято голяма страст са електронните игри, Насимо създава своя концепция – на едната стена е изрисуван стар джойстик, а на другата – модерното устройство за управление на плейстейшън. Докато Насимо рисува в продължение на две седмици стените, момичето няма право да пристъпва прага на стаята си. Но в резултат изненадата е голяма, а радостта на детето – неудържима.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР