„Отмъстителите: Краят”: Дългото сбогуване с героите

Финалният епизод на сагата „Отмъстителите” – „Отмъстителите: Краят” (Avengers: Endgame) на режисьорите братя Джо и Антъни Русо (и на Marvel/Disney, естествено) – е завладяващ, смешен и... тричасов, да си знаете

Ирина Иванова 25 April 2019

Вдъхновяващ финал, създаден с олимпийски размах във всяко отношение, но най-вече с онзи неподдаващ се на описание свръхточен усет за магията на комиксовия свят, в който човек без проблеми приема всякакви небивалици, че и чисти абсурди. Вълнуващ пъзел от истории, смешки, трагични развръзки, иронични философски вметки, късове марвел митология, който въобще не се налага да подреждаш. Въобще! Достатъчно е да се оставиш „в ръцете му”, да се оставиш да те носи накъдето си иска, да се пуснеш по течението. Истински кеф, честна дума!

Последната част от сагата „Отмъстителите” се развива „на няколко гласа” и в няколко реалности („квантови реалности”, както ги наричат във филма). Главните действащи супергерои са Железния човек (Робърт Дауни Джуниър), Тор (Крис Хемсуърт), Капитан Америка (Крис Евънс), Хълк (Марк Руфало), Бойната машина (Дон Чийдъл), Ант-Мен (Пол Ръд), Черната вдовица (Скарлет Йохансон), Капитан Марвел (Бри Ларсън) и Ястребово око (Джеръми Ренър). До края обаче се появяват и всички останали – и Спайдърмен (Том Холанд), и Черната пантера (Чадуик Боузман), и Д-р Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач), и Древната (Тилда Суинтън), и още много. Битката на all stars армията е срещу могъщия и зъл Танос (Джош Бролин), който от края на предишния епизод та досега вече е унищожил 50% от живите същества и смята да продължи.

Ще видите най-великото от всички досега превъплъщение на Робърт Дауни Джуниър като Железния човек – изпит, вглъбен, почти като монах, отрекъл се от живота, абсолютно незабравим за мен!

И секссимволът Крис Хемсуърт в силно комедийна светлина – поне докато не разкрие лъвското си сърце. Хълк е третата най-голяма звезда, поне според мен, тук и също е страхотно забавен.

Въобще силната комедийна линия е много, много важна и единствено благодарение на нея не усещаш (е, или поне не особено) сериозната продължителност на филма. Въпреки че и в тази разсеяност на действието има нещо готино и приятелско, нещо, което ти дава да разбереш, че не всичко е бизнес, не всичко е целенасочено, форматирано, вкарано в някакви рамки... На моменти ти доскучава, добре, но какво толкова! Това е сага все пак, а сагата се лее, разстила се във времето, нуждае се от далечна перспектива, от пространство.

И колко е странно това – дори не ми мина през ума да пиша за CGI ефектите! Не защото няма такива, естествено! А просто защото героите са много, много по-важни.

Краят на Отмъстителите е страхотен! Въпросът е дали наистина това е Краят?

А сега гледайте и двата клипа. Първият е дори по-вдъхновяващ от трейлъра.

 

 

1 КОМЕНТАР
1
Shiny
28 April 2019, 20:32

Изключително "политкоректен" филм....първата част беше way better..жалко

ТВОЯТ КОМЕНТАР