За блясъка на короната

Вместо да се вглеждате в новите си бръчки, бъдете готови да върнете силата и великолепието на косата си

Люба Вангелова 27 April 2019

Снимка: Pau Palacios

Точно така, косата на жената е нейната корона! За нея може и да няма лош ден, но да има лош сезон е напълно вероятно. Тайната на „здравата корона“ се крие в правилната грижа. А по време на смяната на сезоните тя е приоритет. В края на зимата косата ви изглежда вяла и отпусната повече, отколкото сте си представяли, че ще бъде. Една от причините да губи своята жизненост е чувствителният скалп. През зимата честото използване на стилизиращи продукти или на сух шампоан запушва фоликулите. Провокираното краткотрайно възпаление прави скалпа чувствителен и нарушава кръвоснабдяването му. Това е и първата пречка за кичурите ви, за да се „стичат“ като гъсти и блестящи каскади.

ТРИКЪТ С ШАМПОАНА

Важно условие за здрава коса: дръжте я винаги чиста! Звучи просто и лесно, но е съществено за блясъка в косите. Как ползвате шампоана? Ако просто изстисквате малко от него върху главата си, е все едно да си купите скъп луксозен крем и да го нанасяте на ухото си. Ако искате наистина чиста коса, трябва да я разделите на части, да нанесете шампоана в корените на всяка част и да го втриете старателно. Ако правите това, ще изразходвате два пъти по-малко количество, но с два пъти по-голяма полза. С подновяването на легендарната серия Phytojoba на Phyto сухата коса ще бъде все по-рядък проблем за жените, живеещи в градска среда – мляко от жожоба и екстракт от слез във формулата на шампоана с лекота проникват в сърцевината на косъма и го хидратират интензивно. Необходимо е много малко количество. Магията на маската за коса Absolue Keratine на Rene Furterer, която също възстановява и регенерира сърцевината на косъма, се крие в растителния кератин и аминокиселините – те се изчерпват при честата термична обработка.

ПОМОЩ ОТВЪТРЕ

Супена лъжица ленено масло е дневната доза в менюто ви, която е способно да прероди косата и да я превърне във феноменална. Лененото семе е с високо съдържание на Омега 3 алфа-линоленова киселина, позната с изключителните си противовъзпалителни качества. Защото възпалението се оказва буквално коренът на проблема за здрава и силна коса. Всичко може да го причини – токсини, замърсявания от околната среда, храна, излагане на ултравиолетови лъчи, пушене, стрес... Може да не е драматично, но може да се превърне в хронично. Тогава настъпва дисфункция на клетките, което в крайна сметка води до нарушен растеж на косата. Два месеца прием на хранителна добавка за силна коса Anacaps Reactive на Ducray с аминокиселини, желязо и витамини B6, B8 и Е ще помогне да й върнете устойчивостта и жизнеността.  

КОРЕНЪТ НА ПРОБЛЕМА

Дори и да видите напълно здрава косата си, не се отказвайте от битката за красотата й. Последствията от косопада например могат да продължат дълго след неговото излекуване. Екстремната стилизация с химикали и с висока температура трябва да е изключение, а не норма. По същество грижата за скалпа трябва да бъде идентична с грижата за кожата на лицето. Далеч от логиката е да инвестирате в скъпа козметика и апаратни процедури за поддържане на младостта и красотата на лицето, а да пренебрегвате скалпа. Също както всички клетки в тялото мастните жлези и фоликулите застаряват и се изтощават. Това е лошата новина. Добрата е, че козметичната индустрия все повече обръща внимание на кожата на главата, като грижата за нея е основна в грижата за красотата на цялата коса. Ревитализиращият подсилващ серум за скалп от серията Hair Rituel на Sisley има задачата да ускори клетъчното обновяване и да намали възпалението. Чрез патентована система етеричните масла достигат директно във фоликула, като доставят протеините и хранителните вещества там, където са необходими. Може да докоснете с няколко капки от маслото и китките си – уханието е по-обаятелно от това на парфюм.

УСЛОВИЕ ЗА БЛЯСЪК

И ако сте приготвили четката си, за да разресвате старателно косата си, докато стигнете до заветните 100 движения, по-добре се откажете. Не това ще й осигури блясък, а редовното пръскане на спрей за слънцезащита с минимум SPF 30. Предпазващият микровоал Soleil на Kerastase е ултрафина дифузия, която не оставя никакъв мазен филм върху косата, но я защитава не само от слънцето, а и от замърсяванията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР