Руска класика - селёдка под шубой
Диана Шингарова 12 April 2019
Селёдка под шубой или иначе казано „Херинга под шуба (кожух)“ е традиционно национално ястие в Русия. Особено популярно предястие в студения сезон, приготвя се лесно, само подгответе всички съставки предварително.
Необходими продукти: 2 филета дебела осолена херинга, 1 глава лук, 5 картофа, 4 моркова, 3 бр. цвекло, 4 яйца, 400 г майонеза
Начин на приготвяне: Сварете зеленчуците до готовност. Сварете яйцата за 10 минути. Обелете кожата и отстранете всички кости на рибата. Нарежете я на малки парченца. Вземете голяма чиния, най-добре прозрачна, за да се виждат слоевете, или ако искате да е по-ефектно, аранжирайте в ринг. Сложете херингата равномерно на дъното. Добавете ситно нарязан попарен и отцеден бял лук. Сложете тънък слой майонеза. Настържете картофите и направете слой от тях. Намажете отново с майонеза и редувайте слоеве от настърган белтък, жълтък, моркови и цвекло. Оставете на студено, най добре е ястието да преседи една нощ, за да се смесят вкусовете.