Новруз, празникът на пролетта
eva.bg 21 March 2019
Отглеждането на кълнове е древна магия за плодородие, богатите трапези са пожелание за богат живот и през новата година, която според древните традиции настъпва с идването на пролетта
Корените на празника Новруз са отпреди 3000 години в Древна Персия, но днес той се отбелязва от милиони хора в цяла Евразия от Китай до Испания, в страните на Северна Африка, в тюркските и арабските държави. Вписан е в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство на човечеството. От 2009 година по инициатива на Азербайджан 21 март е обявен за Международен ден на Новруз.
Какво представлява Новруз? Празнува се около деня на пролетното равноденствие. Подготовката за него започва от четирите предходни вторника, които олицетворяват елементите на живота – земята, която се събужда за нов живот, водата, която се пречиства, огънят и въздухът, които раздвижват всичко около нас. Две или три седмици преди Новруз се засяват зърна пшеница или леща, за да покълнат. Зелените кълнове се слагат в голяма сребърна или медна тава, около тях се подреждат боядисани яйца, сладкиши, ядки, плодове. На масата се сервират най-малко 7 ястия, като пилафът е задължителен. Жените приготвят баклава и сладки с формата на Слънцето и Луната.

В Азербайджан повечето семейства посрещат празника навън. Прескачат се огньове за здраве. Ходи се на гости и се гадае за любов.
Боядисани яйца, зелени кълнове, сладкиши - не ви ли напомня нашия Великден? Новруз е още едно доказателство, че обичаите по цял свят имат общи корени в древността и хората на земята си приличаме повече, отколкото понякога ни се иска да си признаем.

