Сладкиш късна есен

Мануела Панайотова 18 November 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Отиде си сиромашкото лято - студен вятър брули листа с цвят на ръжда, а светлината се заплита в налети с олово облаци. Днешното ми предложение е семпъл и красив безглутенов сладкиш с тиква и круши, тониран от топлите аромати на канела, индийско орехче и джинджифил.

Използвах 450 г тиквено пюре*, 270 г оризово брашно, 220 г меко масло, 220 г захар, 5 яйца, 2,5 г бакпулвер, 3 ч. лъжички канела, 1 средно парче фино настърган джинджифил, щипка индийско орехче, щипка ванилия, щипка сол, 6 круши.

Как го направих: Разбих маслото със захар, ванилия и сол. Прибавих яйцата, едно по едно, като разбивах до пълно усвояване. Добавих пюрето от тиква, настърган джинджифил и разбърках. Прибавих към сместа оризово брашно, бакпулвер и подправки. Размесих добре, изсипах в кръгла форма 26-28 см. и потопих крушите, без да махам дръжките. Изпекох на 180 С за около 65-70 минути (последните 20 минути покрих с хартия за печене). Охладих за 1 час и поднесох с пудра захар.

*Тиквеното пюре е от 300 г печена или приготвена на пара тиква и 150 мл мляко.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР