Чистият вкус на Тоскана
Спагети с карамелизиран лук, маслини и розмарин
Диана Шингарова 13 September 2020
Една изненадващо лесна и вкусна рецепта, която категорично носи простотата и чистия вкус на ястията в Тоскана - спагети с карамелизиран лук, маслини и розмарин
Необходими продукти (за 4 порции): 350 г спагети, 6 глави бял лук, 100 г черни маслини без костилки, 6 стръкчета розмарин заедно с цветчетата, 2 с.л. бяло балсамико, 2 с.л захар, 4 с.л. зехтин, сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Обелете лука, нарежете го на тънки резени и го сложете в тиган заедно с 4 клончета розмарин. Покрийте с капак и гответе на слаб огън, докато влагата се изпари. След това добавете 2 супени лъжици зехтин, 2 с.л. захар и балсамико. Продължете готвенето, докато лукът се карамелизира. Добавете нарязаните маслини, разбъркайте, гответе 3-4 минути, за да се смесят вкусовете. Свалете от огъня и отстранете розмарина. Сварете пастата al dente, изцедете я и запържете в тигана с приготвения сос. Добавете 2 супени лъжици вода от сварената паста и 2 супени лъжици зехтин. Поднесете с цветчета и листенца от розмарин и прясно смлян черен пипер.