Воден свят в дома

Няма по-добър начин да вкараш романтиката на морето в дома си от аквариума с пъстроцветни риби, които бавно плуват сред екзотична растителност

Елка Влаховска 21 June 2018

Снимка: Aquarium Design Group

Това са новите “подвижни” картини, които изместват живописни платна и кореспондират с желанието на модерния човек да живее не в музей, а в жива картина. В много ресторанти или центрове за релакс вече има огромни аквариуми с екзотични риби с най-различни интериорни функции. Тази мода е приложима и у дома.

Как се прави голям, вграден в стената, аквариум? След като се избере помещението, което ще бъде декорирано с водна картина, се определя точното място. Изискването е да не е изложено на пряка слънчева светлина и да се спазват правилните пропорции – големина на стената и съответно, на аквариума. Това се прави не само от естетична гледна точка, но и още при проектирането, за да се осигури достъп при поддръжката. Големината на аквариума определя необходимите технически съоръжения – осветление и пречиствателни системи. Понякога формата на аквариума определя и избора на рибите, които ще живеят в него. Съчетанието на видовете зависи от биологичната им съвместимост.

За по-нервните хора, които търсят успокоение в наблюдаването на водния свят у дома, подходящи са т.нар. американски цихлиди, пъстроцветни, по-едри, по-бавни и плуват “тържествено”. Като цяло у нас се предпочитат големите аквариуми с повече риби и по-малко растителност за разлика от холандската традиция например, където водната картина е предимно от зелени растения. В цялата композиция на аквариума прецизно се съчетават също и подходящите скали и корени.

След като е оформен аквариумът у дома, специалистите могат да дадат подробни указания как да се грижите за рибите и за поддържането на оптимална среда за развитието им. Според тях почистването е добре да е веднъж седмично или минимум два пъти в месеца. Химикали и лекарства се дават само при заболяване, а не както често правят любителите у нас – профилактично. Основната грешка, която често правят хората обаче, е прехранването на рибите. Затова е добре към аквариума да се монтира автоматична хранилка. Рибите могат да оцелеят, дори ако един месец не приемат храна, но ако системно “преяждат”, ще умрат. Всъщност, преяждането е условно, рибите имат постоянен рефлекс да поглъщат храната, която им се дава, но не я усвояват. Част от нея “изплюват”, това нарушава химичния баланс в аквариума и ако не се вземат бързи мерки, те се отравят.

Голям аквариум с екзотични риби у дома е луксозно удоволствие. Проектирането, изработката, техническите съоръжения, дизайнът на флората и фауната и населването му с обитатели започва от 3000 лв.

Но голямата “водна картина” на стената напълно подхожда в интериора на последния модел плазмен телевизор или на дизайнерската лежанка пред него.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР