Кулинарните хитрости на София

Как да заместим яйцето с банан и каймата - с леща

eva.bg 28 May 2018

Снимка: Foodie Boulevard

София Йотова си спечели последователи с кулинарния си блог Foodie Boulevard, в който публикува лесни и честни здравословни рецепти, а наскоро издаде и книга - “Първи стъпки в кухнята: 123 идеи за прохождащи кулинари” (ИК „Сиела“). Една от чудесните идеи в нея е за взаимната заменяемост на продуктите.

Когато започна да готвя – пише Софи, - редовно се оказва, че продукт, който съм планирала да ползвам, е свършил. Гъвкавото и практично готвене и умелото боравене с продукти „хамелеони” са много удобни и полезни в подобни ситуации. Основният принцип е следният: дадено ястие може да бъде „сглобено“ от всякакви различни комбинации от продукти. Ако някой от предварително планираните не е наличен, винаги има подходяща алтернатива.

Ето и списъка на Софи, който се надяваме да свърши добра работа и на вас.

Какво можеш да използваш вместо...

Яйца:
• 1 яйце = 1 с.л. семена чия + 25 мл вода
• 1 яйце = ½ с.л. семена чия + ½ с.л. ленено семе + 25 мл вода
• 1 яйце = 1 с.л. хуск фибри + 25 мл вода
• 1 яйце = ½ пасиран банан
• 1 яйце = 50 г пасирана задушена тиква
• 1 яйце = 50 г пасиран нахут от буркан

Масло:
• Гхи
• Кокосово масло
• Какаово масло
• Свинска мас
• Тахан
• Предварително накиснати сурови ядки, смлени с малко вода или ядково мляко

Краве кисело мляко:
• Козе кисело мляко
• Овче кисело мляко
• Подквасено ядково мляко (кокосово, от кашу и тн.)
• Извара + вода
• Рикота + вода
• Ядково „прясно“ мляко + накиснати семена чия
• Сирене котидж, пасирано с вода или прясно (ядково) мляко
• Копринено тофу, пасирано с вода или прясно (ядково) мляко
• Кокосови стърготини, пасирани на пюре с вода

Прясно краве мляко:
• Прясно мляко без лактоза
• Прясно козе мляко
• Кокосово мляко
• Оризово мляко
• Бадемово мляко
• Слънчогледово мляко
• Конопено мляко
• Мляко от кашу

Крема сирене/маскарпоне:
• Рикота
• Извара
• Подквасено ядково/растително мляко (кокосово, соево, от кашу, слънчогледово и тн.)
• Копринено тофу
• Крем от кокос (пюре)
• Авокадо (само за сурови ястия)
• Банан

Краве сирене:
• Козе сирене
• Овче сирене
• Тофу (копринено тофу)
• Ядково сирене

Кашкавал от краве мляко:
• Кашкавал от козе мляко
• Кашкавал от овче мляко
• Растителен кашкавал (без глутен, лактоза, соя и палмово масло)

Захар:
• Кокосова захар
• Нерафинирана тръстикова захар
• Нерафинирана захар от цвекло
• Кленов сироп
• Сироп от рожков
• Гроздов сироп
• Оризов сироп
• Мед
• Меласа
• Пюрирани сушени плодове без добавена захар
• Петмез
• Ксилитол
• Стевия
• Лукума
• Мескит

Кайма (или от какво можеш да направиш кюфтенца):
• Пшеничен гранулат
• Пасиран нахут от буркан
• Пасиран грах от буркан
• Настъргани: тиквичка, тиква, морков, картоф, батат, глава целина, червено цвекло, ряпа, пащърнак
• Спанак, лапад, киселец
• Овесени, пшенични, ръжени или оризови ядки (флейкс или люспи) + яйца
• Люспи (флейкс) от лимец, просо, елда и киноа + яйца
• Сварен ориз + яйца
• Сварена киноа + яйца
• Сварен булгур + яйца
• Леща

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР