Френско спаначено суфле
Вземете чаша хубаво вино и пътешествайте кулинарно с нас
Диана Шингарова 07 March 2021
снимка Диана Шингарова
Приготвя се лесно и е чудесно за бърза закуска или лекo основнo, особено ако го поднесете с цветен салатен микс и чаша червено вино.
Необходими продукти за 6 порции: 4 с.л. меко масло плюс 1 ½ с.л. за намазване, 3 с.л. прясно настърган пармезан, 500 г спанак, измит, почистен и нарязан, 2 с.л. брашно, ½ ч.л. сол, 1 чаша пълномаслено мляко, 1/8 ч.л. смлян черен пипер, 1/8 ч.л. настърган пармезан, 3 яйца с отделени белтъци от жълтъци
Начин на приготвяне: Пригответе си 6 формички за суфле. Намажете ги с 1 ½ с.л. меко масло. Поръсете намаслената повърхност с прясно настърган пармезан и оставете настрани, докато приготвите сместа за суфлето. Леко загрейте голяма тенджера или тиган, сложете нарязания спанак с щипка сол. Бъркайте, докато омекне и соковете му се изпарят. Внимавайте, тъй като спанакът може лесно да загори. Загрейте предварително фурната на 190o C. В средна по размер тенджера сложете останалото масло на средна температура. Добавете брашното и солта, бъркайте постоянно с дървена лъжица. Добавете млякото към брашното, продължете да бъркате енергично, за да стане гладка сместа и да се сгъсти. Добавете сготвения спанак. Овкусете с черен пипер и индийско орехче.
Разбъркайте половин чаша от горещия спанак в разбитите жълтъци и след това добавете сместа обратно в горещия спанак, като бъркате непрестанно, за да се смесят добре продуктите. Не прегрявайте тази смес, защото рискувате да заприличат на бъркани яйца, а не това е целта. Разбийте белтъците на пяна и нежно ги добавете към спанака. Разпределете сместа в приготвените формички и печете 30 минути, докато суфлето се надуе и добие апетитен цвят. Поднесете незабавно. Суфлето прекрасно се съчетава със свежа зелена салата, не забравяйте и чашата вино.