Авокадо бургери
Концепцията в бургера хлебчето да се замести от авокадо принадлежи на Колет Дайк - фууд стилист от Холандия. След постовете й в Инстаграм идеята вдъхновява отварянето на авокадо барове в Амстердам и Лондон.
Диана Шингарова 12 October 2017
Това е най-лесната ми домашна вегетарианска бургер рецепта. Приготвя се с продукти, каквито се намират във всеки дом, овкусени и поднесени с много фантазия.
Необходими продукти за бобените бургери: 1 с.л. олио, 1 малка глава лук шалот, ситно накълцан, 1 скилидка чесън, пресован, 3 стръка зелен лук, ситно накълцан, 1/2 ч.л. кимион, смлян, 3/4 чаша гъби, нарязани на ситно, 1 консерва от 280 г червен боб, отцеден, 1 ч.л. магданоз, сол и пипер на вкус, 2 с.л. олио за пържене.
Начин на приготвяне на бургерите: Загрейте 1 с.л. олио и сотирайте лука и чесъна до златисто. Добавете зеления лук, кимиона и гъбите. Гответе до готовност на гъбите. Смачкайте боба на пюре, най-лесно ще стане в кухненски робот. В купа сложете гъбената смес, пюрирания боб, добавете свежия ситно накълцан магданоз, овкусете със сол и черен пипер. Смесете добре и оформете кюфтенца с дебелина около 2,5 см дебелина. Сгорещете 2 с.л. олио и ги изпържете за кратко от двете страни. Да използвате грил тиган също е добра идея. Така ще подчертаете чудесния вкус на гъбите.
Съвет: не добавяйте повече мазнина при пърженето, защото бобените кюфтенца ще се напоят и разпаднат. Аранжирайте бобените бургери в обелено и разрязано на две авокадо. Добавете още цвят, вкус и текстури с домат, червен лук, чедър, сусам за поръсване, печен патладжан, босилек, магданоз... Овкусете с балсамико, с майонезен или с барбекю сос по желание.
Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com