Сузи Паркър - първият супермодел

eva 09 May 2023

Кралят на модата през 50-те Кристиан Диор казва за Сузи Паркър, че е "най-красивата жена на света". Тя е американка и кариерата й все още се смята за най-впечатляващата в света на модния бизнес. Сузи е първата манекенка, чиято ярка индивидуалност личи на всяка направена й снимка. Иначе казано - първият супермодел.

Сузи дебютира в Париж, благодарение на по-голямата си сестра Дориан Лейт, също известен модел. Ликът на щатската красавица влиза в милиони домове чрез кориците на модните списания. Според Коко Шанел лицето на американката е "най-невероятно красивото нещо, което изобщо съм виждала през живота си". Усмивката на Сузи - т. нар. усмивка за милион долара, е обявена за феномен. Тя става муза на знаменития фотограф Ричард Ейвдън. Сузи е прототип на героинята на Одри Хепбърн в комедията "Смешно лице". Самата манекенка се снима в киното, омъжва се три пъти, но не се поддава на славата и намира щастието в живота като домакиня.

Сузи Паркър идва от щата на петролните магнати Тексас. Баща й Джордж Паркър израства във ферма за памук и продава дела си в нея, за да се запише в колеж. Парадоксално е, че по-късно братята му стават милионери, защото на територията на стопанството откриват петрол. Джордж Паркър среща жена си Елизабет Къркпатрик на урок по танци в Сан Антонио, където учи. Напуска колежа и започва работа в "Стандарт Ойл", за да издържа семейството си. В течение на 3 години му се раждат три дъщери - Дориан, Флориан, наричана Сиси, и Джорджибел. И трите са невероятни хубавици, но любимката на мама е най-голямата.



Дориан е най-красивата, умната и популярната в училище. Момичетата са възпитавани в баптистки дух - никакъв грим, никакъв алкохол и цигари. Семейството се мести в Ню Йорк и 12 години след раждането на последното им дете - изненада! Г-жа Паркър отново е бременна. Така на 28 октомври, 1932 г. на бял свят идва четвърто момиче - Сесилия, която всички наричат Сузи. Тя е най-проблемното дете на Паркърови. Боледува от астма, има алергии и мигрена, но е и най-буйната. Веднъж чупи глезените си, скачайки от покрива. По-късно пък си строшава китката, карайки кънки.

Подкарва първото си колело и се озовава под камион. Резултатът е счупени пръсти и лакът. Ако Сузи е била белязана с нещо, то това е любовта на баща й. Тя притежава неговата невероятно бяла кожа и яркочервена коса. Тя е момичето на татко. Той е нейният идол. Връзката между двамата е толкова силна, че майка й започва да ревнува.

1944 е годината на най-голямата дъщеря Дориан. Тя става модел и се появява на корицата на "Харпърс Базар". Тогава е на 27 години, твърде възрастна за тази професия и вече разведена с колежанската си любов, от когото има две деца. Въпреки това Дориан става лицето на 40-те, въплъщение на красивата брюнетка. "Тя някак усещаше какво иска от нея фотографът и успяваше да изиграе невероятно количество настроения. Дориан приличаше на непредвидима жена, позирала за Модилиани." Това пише за нея Сесил Бийтън в книгата си "Фотографията". Според императрицата в модната индустрия Айлийн Форд, Дориан е родена за модел.



Тя заживява на Лексингтън Авеню в Ню Йорк и започва да води бурен живот. Любимият й спорт са мъжете. Като изключим 7-те й съпрузи, списъкът е доста дълъг. В него са фотографът Ървинг Пен, джаз музикантът Дизи Гилеспи, певецът Хари Белафонте, фитнес гуруто Никълъс Куновски, филмовият продуцент Сам Шпигел, писателят Ъруин Шоу. Близък приятел на Дориан е Труман Капоти. Именно тя е първообразът на слабичкото момиче в "Закуска в Тифани". Във филма по романа от 1961 г. ролята е поверена на Одри Хепбърн.

Междувременно двете по-малки сестри на Дориан се омъжват, а майка й и баща й се заселват във Флорида. Там според тях климатът е най-добър за астмата на най-малката Сузи. Тогава тя е на 13 години и е най-високата в класа - цели 1,78 м., невиждан ръст за момиче в онези времена. Сузи започва да прекарва летните ваканции в Ню Йорк при Дориан, която основава собствена агенция за модели. С набитото си око каката вижда, че малката Сузи има данни, по-добри от нейните. Дориан помолва свои близки фотографи, сред които е и Ървинг Пен, да направят фото тестове на сестра й.
 

Някои от фотографиите бързо намират път към списания. Така без усилие Сузи става модел. Започва да изкарва по 25 долара на час, а по-късно и по 40. Работи само през летните ваканции и крие този факт от съучениците си във Флорида. Най-популярният тогава млад моден фотограф в света Ричард Ейвдън признава за нея: "Не знам дали ще мога да работя с толкова красива жена. В нейния случай не съм сигурен, че ще мога изобщо да вложа нещо от себе си при фотосесиите". Точно Ейвдън обаче е този, който взима Сузи под крилото си и я завежда през 1950 г. в Париж - безспорната тогава световна столица на модата.

Поствоенният период, царството на Кристиан Диор с неговия прословут "ню лук". Наред с него творят Баленсиага, Гре, Балмен, Фат. Какво по-добро място за кариерата на една 17-годишна американска манекенка? Сузи притежава млечнобяла кожа с руменина на английска дукеса, облаци златисточервена коса и толкова високи скули, че няма нужда да бъдат подчертавани, също като на Гарбо.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР