Размерът се определя в милиметри, a не в кубици!

Категоричен е асът на пластичната хирургия д-р Ильо Стоянов

Свобoда Сидерова 08 January 2016

Снимка: Светослав Караджов

Бюстът – налят, стегнат и с три размера по-голям от средностатистическия, е в топ списъка на мъжките изисквания към външността. За това как да станете щастлива притежателка на заветните форми, без да слагате баласт в сутиена или да носите push up на La Perla, разговаряме с аса в пластичната хирургия д-р Ильо Стоянов от столичната Aesthe Clinic.

Д-р Стоянов, известен сте като човек, при когото всяка жена може да дойде и да каже: „Скъпи, правете с мен, каквото смятате за нужно“, като на любим мъж. Как го постигате?

Ласкаете ме. Често ми се налага да връщам пациентки, които идват при мен за корекция на вече направена операция просто защото размерът не е добре изчислен и не може да се направи кой знае какво. Освен да предизвиква доверие и да борави умело със скалпела, хирургът трябва да притежава и усет на художник. Иначе той просто е „крояч“, а не кутюрие.

Как се изчислява размерът?

Наскоро имах интересен случай. Жена идва при мен за трета реоперация на бюста. Макар да направих каквото трябваше, не съм сигурен в ефекта. При първата операция в Швейцария са й поставени много големи импланти, които са разширили „джоба“ (ложето, където се поставят – б. а.). Колкото и да го ушивам, няма връщане назад. Не знам още дали е носила сутиен и дали въобще й е казано да го прави. Няма и епикриза, където са описани размерите на естествения бюст.

От какво зависи големината на импланта?

От размера в милиметри на собствената жлезна тъкан. Със специално устройство се измерва тъканното покритие в областта на бюста от вътрешната и външната страна. Вземат се предвид и разстоянията от ключицата до зърното, между двете гърди... Най-голямата грешка е да се определя размерът в кубици, а не в милиметри. Например при диаметър 120 мм и проекция 45 мм се взима имплант от 320 кубика. Може да се постави и 350. Всяка фирма пълни торбичките с различен процент силикон заради индивидуалните особености.

До колко кубика най-много сте стигали?

До 930. Но пациентката беше висока 185 см, с диаметър на млечната жлеза 150 мм и по-голям гръден кош от моя. Размерът зависи и от начина на поставяне. При надмускулно оптималният е 220-260. Тук проблемът е друг: втвърдяване на капсулата. Идва при мен слабичко момиче с ей такива „топки“. През блузата й виждам, че целите са на гънки заради недобре подбрания размер. Пита ме: „Какво може да се направи?“ Отговарям й: „Махаме ги и слагаме по-малки“. Повече не се върна. Представата за красота на всеки е различна.

Как може да се намали рискът от разширяване на джоба?

Първо, трябва да се подберат такива импланти, които благодарение на специалната си повърхност врастват в тъканите. Второ, те трябва да не излизат извън рамките на естествения бюст. И на трето, но не последно място, ходенето и спането със сутиен.

Защо е толкова важно?   

След три месеца имплантите престават да се усещат като чуждо тяло и мозъкът не получава сигнал, че има нещо нередно. При спане по корем например, вие ги притискате. Същото става и при заемането на различни пози и въртенето в леглото, тялото изпреварва движението на имплантите. Всичко това води до влошаване на резултата, като шансовете да бъде поправен намаляват. Ако дрескодът изисква вечерна рокля с дълбоко деколте или гол гръб, една вечер без сутиен не е проблем.   

При реоперация всички ли носят епикриза?

Повечето не. Някои колеги, особено клиниките, които работят на ръба на закона или с гост хирурзи, отказват да дадат с оправданието, че е загубена. Напротив, епикризите се пазят. Докато клиниката съществува като юридическо лице или лекарят като физическо. Разберете, успехът на една „поправка“ зависи колкото от това как е направена първата операция, толкова и от наличието на документация. При липсата й е невъзможно да се направи план за действие.

Мнението ви за повдигане на бюста с конци?  

Техника, лишена от гаранция за успех. Представете си разстоянието от ключицата до зърното да е 300 мм при нормално 180-200. Няма как да го скъсите, освен по хирургичен път. С конци ще издържи 2-3 месеца. Биомеханиката на отпускането е твърде комплексна и сложна.   

Може ли мамопластиката да провокира рак на млечната жлеза?

Не, според последни проучвания силиконовите импланти не повишават риска и не влияят на протичането на болестта, ако се появи. Като правило жените, уголемили бюста си, по-често се преглеждат при мамолог, така че шансовете им за откриване в ранен стадий са по-големи.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР