Ориз по дакарски
В това ястие има доста френско влияние, но използваните кулинарни техники са предимно африкански
Диана Шингарова 04 December 2015
Оризът е приготвен като ризото, агнешкото е задушено с фъстъчено олио, а доматеният сос има пикантен привкус. Необходимите продукти са около 600 г агнешко без кости, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 моркова. Други зеленчуци, които може да добавите в ястието, са грах, карфиол и дори броколи.
Сол, черен пипер, дафинов лист, 4 с.л. фъстъчено олио, 3 домата, люта чушка, вода и 300-350 г ориз.
Накълцайте месото на ситно. В тенджера загрейте 2 с.л. фъстъчено олио, добавете месото, ситно накълцания лук и чесън, дафиновия лист, овкусете със сол и черен пипер. Задушавайте 10-ина минути. Добавете 3/4 литра вода и варете около 1,30 ч.
Пригответе доматения сос, като смесите в блендер доматите, глава лук, скилидка чесън и люта чушка. Сложете получената паста в тенджера с малко олио, бъркайте постоянно и добавете 1/2 литър вода.
Оставете да поври 15 минути и добавете месото и ориза. Гответе, докато оризът се свари и абсорбира цялата течност. Ако има нужда, добавяйте по малко водичка по време на готвенето, както се приготвя ризото.