Шоколадовите игри на шеф Стамболов

„Заповядайте, при нас диабетът е безплатен!“ Зад очилата на Ради Стамболов проблясват дяволити искрици и никой не може да бъде заблуден, че у този сериозен бизнесмен не се таи един Гаврош. Един малчуган, чието въображение като буйно конче препуска към какви ли не закачки и игри

Ваня Шекерова 13 September 2015

Шеф Ради Стамболов

Снимка: Светослав Караджов

Нека да уточним отсега – закачки и игри от шоколад, част от тях изложени във витрините на работилничката, по чиито стени са изписани сентенции на мъдри люде, родени от удоволствието да вкусят... Внезапно ми хрумва, че може да са написани с шоколад – той тече непрекъснато от два чучура зад тезгяха – бял и черен, и така ухае!

Ради неслучайно е тук днес, до вълшебните чучури – току-що са го снимали в предаването на Гала, защото е Световният ден на шоколада. Иначе е много трудно да бъде намерен – пътува, ходи по бизнес срещи, прави тиймбилдинги или сладкарски курсове...

А днес черпи с шоколадово суши, уникалното сладкарско изделие, което е поводът да превърнем Ради в герой на EVA. И да разкажем как от една страст към забавленията и експериментите в кухнята се ражда голям сладък бизнес.

Ради е някакъв супер образован в кулинарията мъж, направо се респектирам от специализациите му в Израел, доцентурата в школата Серемацони в Италия, в Cafe Central Palais Ferstel във Виена, от работата му за „Шератон“ в Катар.

Като кажеш шоколадово суши, все едно казваш желязно дърво или нещо подобно. Провокация е, игра на ума. Но когато го опитат... и най-големите скептици се превръщат в ценители. На едно изложение в Китай дойде представител от Мароко и каза: „Тук съм по три причини – шоколадово суши, шоколадово суши и шоколадово суши“.
Трупал опит, овладявал тънкостите на сладкарството и особено на шоколада. Трупал и дипломи и сертификати. Един ден решил да си ги ламинира. И му ги откраднали заедно с колата. Как къде? В Овча купел, разбира се. Посред бял ден. Ама на него не са му важни дипломите, а това, което може да прави.

С таланта, образованието и опита си Ради имал шансове да остане завинаги на добра работа извън пределите на България. Но веднъж, гостувайки на българи, отдавна емигрирали в ЮАР, като ги видял как плачат на видеото, което им занесъл като поздрав от роднини и приятели...

Ради предпочита да го наричат шоколатиер – има свой магазин за шоколад в Люксембург. Не станал готвач, защото нямал нужния успех, казва. И вкъщи не готви, защото нямало кой да чисти след него. Е, от време на време събира колеги готвачи, 7-8 души, и правят истински вакханалии, поразителни кулинарни експерименти. А иначе любимата му храна „като на всеки готвач“ е сандвич с кашкавал, печен.

Преди да се спре на шоколада, опитал производство на дребни сладки – оказало се, че манифактурата не е неговият бизнес. Пробвал със сладкарница – разбрал, че не е добър в менажирането на заведение. Усетил, че негови са по-персонализираните неща, и повече не си губил времето – шоколадът чакал умелите му ръце и богатата му кулинарна култура.

„Продадох си мезонета в Лозенец, за да купя трафопост в Овча купел, да си оборудвам сладкарски цех, сладкишница „Гаврош“. И само защото не му разрешили да надстрои втори етаж за шоколадовата си лаборатория, си отворил работилничка – на бравата на вратата на „Александър Стамболийски“ 28 е гравирано логото RS, превърнало се в бранд.

Днес Chocolate Sushi Hand Made by Radi Stambolov атакува ценителите на сладките деликатеси в Европа, Русия, Азия. Успешно. Всичко започнало от един разговор между Ради и колегата му Калоян Благоев, на когото той се опитвал да предложи да му прави шоколад за кафето във верига реномирани ресторанти, на които е мениджър. „Виждайки празния му поглед, изведнъж – бях отворил суши менюто – го попитах: „Искаш ли да ти направя шоколадово суши?“, и забелязах как включи. Прие. И тъй като беше преди Коледа, му обещах да го има след около месец.“

Ради нямал никаква идея как се прави суши, камо ли сладко, шоколадово. Първо извикал един приятел да му покаже как се навива суши. Заедно направили първите шоколадови ролца с плънка по класическата технология – с бамбукова рогозчица. И в деня, в който Ради паркирал колата пред заведението на Калоян Благоев, самият той му звъннал да пита какво става с обещаното шоколадово суши. Стамболов гордо отвърнал: „Само отвори и ще видиш!“.

Когато познаваш един продукт, знаеш как да си играеш с него.
От презентацията до включването му в менюто на заведенията минали само 16 дни. Сега асортиментът е от 17 вида. За различните вкусове, разбирайте пазари, са разработени още 36, всичките сертифицирани за най-високите стандарти. Ради казва, че и вкусовете са балансирани според това за къде са предназначени уникалните десерти – за скандинавските страни са с по-малко захар, за руските потребители – с по-малко масло, за Холандия се работи само с натурални оцветители.

Пробвам едно хрупкаво нигири, Ради отбелязва: „В него има продукти от осем доставчици. Опитай гункан с ягодов хайвер!“.

Истината е, че съм опитвала от всичките четири вида, които се продават опаковани в кутии в сладкарската му работилничка – нигири, хосомаки, гункан и урамаки. Прекрасно съчетани деликатни вкусове на плодове, кокос, ядки, шоколад, най-много шоколад, истински празник за всички сетива е това суши. Към него има и захаросан джинджифил, и уасаби от масло с вкуса и аромата на японски чай матча.
Ради го препоръчва охладено, дори замразено на -18 градуса, при което може да се съхранява 18 месеца. В хладилник на +5 градуса може да трае месец. Но кой ще го чака месец? Такъв късмет е, че всеки ден 40 човека точно тук, в София, майсторят възможно най-изискания десерт, който съм пробвала.

Идеитe на Ради

Създадох RS Secret Box Club – маниаците на шоколада срещу абонамент за членство ще получават веднъж в месеца кутия с шоколадови изделия с личен комплимент от мен. Заявка за членство на [email protected].

- Искам да намеря голяма компания да ме подкрепи за шоколадово ревю. Избрал съм мястото –  Археологическия музей на София, където и пространството, а и температурата са подходящи. Роклите ще са от шоколад.

- Направил съм концепция за шоколадови татуировки – пръскаш с шаблон върху кожата и после... се облизва. Много е секси.

- Предложих на италианците да разработя шоколадови талятели. Те обаче са много ревниви към храната и приемат всяка интерпретация на традиционната паста като гавра.

- В една от големите винарски изби съм заложил експеримент – бутилирах вино с хайвер от пъпеш. Сега отлежава.

- Вече има хляб в консервени кутии. Искам да направя шоколадови десерти в консервени кутии – това са перфектни продукти за болници, помощи, за армията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР